Indickým premiérem zřejmě bude nacionalista Módí. Muslimové mají obavy

Indové se dnes dozví oficiální výsledky parlamentních voleb. Podle předběžných odhadů zvítězila nacionalistická Indická lidová strana BJP. Její předák Naréndra Módíi se nejspíš stane příštím indickým premiérem. Modiho politika klade důraz na ekonomický rozvoj i hinduistický nacionalismus. Názor na Modiho rozděluje indickou společnost a menšiny, především muslimové, se obávají budoucnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Indii se dnes očekávají výsledky parlamentních voleb

V Indii se dnes očekávají výsledky parlamentních voleb | Zdroj: Reuters

Na bazaru před mešitou ve starém Dillí vládne čilý ruch. Lidé nakupují a prodávají nebo jen tak klábosí. Téma hovoru je jasné. Výsledky voleb.

„Muslimové mají obavy. Bojíme se, že vláda Modiho společnost rozdělí. Že se ocitneme na samém okraji. Týká se to ale nejen muslimů, ale všech menšin. Včetně křesťanů. Extremisté chtějí Indii jen pro hinduisty,“ říká majitel knihkupectví naproti mešitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Dillí natáčel zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek

„Máme strach, pamatujeme, co se dělo v Gudžárátu. Bojíme se, že se to bude opakovat,“ pojmenovává už zcela konkrétně své obavy muž, který u vstupu do mešity hlídá hromadu bot.

Příští možný premiér Naréndra Módíi označuje sám sebe za hinduistického nacionalistu. V mládí patřil dokonce mezi extremisty. Roky stál v čele státu Gudžárat, který řídil i během proti muslimských nepokojů před 12 lety. Tehdy zemřely dva tisíce lidí.

Velmi sporná postava indické politiky

Dodnes se vedou spory, jakou roli sehrál právě Módí. Je jisté, že pogrom se odehrával přímo před zraky nic nekonající policie, která prý dokonce zásobovala dav adresami muslimských sousedů.

„Během volební kampaně neřekl Módí jediné slovo proti muslimům. Pořád se mu předhazují události v Gudžáratu. Ale nikdo už nemluví o tom, že za jeho vlády se stát ekonomicky pozvedl,“ hájí svého oblíbence zapálený volič lidové strany.

Jedním dechem dodává, že muslimové by se měli stejně vystěhovat do Pákistánu.

Lídr Indické lidové strany (BJP) a možný budoucí premiér Narendra Modi | Foto: Reuters

„Každý politik vám bude před volbami říkat, že jsou si všichni rovni. Pak se ale ukáže. Nedivím se muslimům, že mají strach,“ říká starší muž, sám vyznáním hinduista. Módího a jeho stranu nevolil.

„Indie by měla být dál země pro všechny, nejen pro hinduisty, ale i pro muslimy, křesťany, buddhisty a sikhy,“ vyjadřuje přání všech indickým menšin křesťanka Margaret.

Jednota v rozmanitosti, to je léta oficiální motto Indické federace. Její budoucí premiér však zemi spíše rozděluje, než sjednocuje.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme