Bývalou starostku Libušína po 11 letech zprostili obžaloby, nově má šanci na vyšší odškodnění

Šanci na vyšší odškodnění mají po dnešním rozhodnutí Ústavního soudu lidé, kteří čelili nepřiměřeně dlouhému trestnímu stíhání a nakonec se ukázala jejich nevina. Soud totiž vyhověl stížnosti bývalé starostky Libušína na Kladensku Marie Minaříkové, která byla po jedenáctiletém procesu zproštěna obžaloby z údajného zneužití pravomoci veřejného činitele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně

Ústavní soud v Brně | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Jako satisfakci požadovala Marie Minaříková pět milionů korun, ale dostala jen 312 tisíc. O odškodnění teď musí znovu rozhodnout Obvodní soud pro Prahu 2.

„Při odškodňování takového případu, který trval 11 let, je nutno přihlédnout ke všem okolnostem, zejména k tomu, čím byla stěžovatelka před tím omylem státu v trestním stíhání a čím zůstala po jeho ukončení,“ říká Ivana Janů, soudkyně-zpravodajka.

Marie Minaříková bývala váženou a bezúhonnou osobou, učitelkou a ředitelkou školy. V červnu 1999 ji policie zadržela přímo před žáky a kolegy ve škole. Dlouholetý proces, negativní reakce okolí a tisku se podepsaly na jejím zdraví a musela se i přestěhovat.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme