Exdůstojník StB, který měl údajně zverbovat Babiše, informace z dokumentů popřel

V Bratislavě pokračuje soud mezi Andrejem Babišem a slovenským Ústavem paměti národa. Český ministr financí se domáhá očištění svého jména. Tvrdí, že je v archivech ústavu neoprávněně vedený jako bývalý agent StB. K vědomé spolupráci se prý státní bezpečnosti nikdy nezavázal. Bývalý příslušník StB Julius Šuman popřel informace z archivních dokumentů, že získal ke spolupráci Babiše coby agenta. Další svěděk má po mozkové příhodě výpadek paměti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš v jednací síni Krajského soudu v Bratislavě

Andrej Babiš v jednací síni Krajského soudu v Bratislavě | Zdroj: ČTK

Dnes se poprvé u soudu v roli svědka objevil exdůstojník StB Julius Šuman, který měl podle archivních záznamů v roce 1982 získat Babiše k tajné spolupráci. Ten ale informace z archivních dokumentů popřel.

"Zpráva o získání agenta Bureše není pravdivá. Naverbování se u Obuvníka (někdejší bratislavská restaurace) neuskutečnilo," prohlásil Šuman. Sám ale Babiše prý nikdy neviděl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud mezi Andrejem Babišem a slovenským Ústavem paměti národa sleduje zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Svědek také řekl, že zprávu o údajném získání spolupráce Babiše s StB mu předložil jeho nadřízený, který mu prý spis týkající se Babiše předtím odebral. "Tuto zprávu jsem odmítl podepsat, ale na přímý příkaz náčelníka odboru jsem tak učinil," řekl Šuman.

„Ve značně prořídlém a kdysi do velké míry zkartovaném spisu tajného spolupracovníka Bureše chybí podpis Andreje Babiše na závazku spolupráce s STB. Právě Julius Šuman je posledním žijícím svědkem toho, že se podpis opravdu stal,“ informoval z Bratislavy zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger.

Šumana se dlouho nedařilo soudu najít. Spekulovalo se, zda žije v malé vesnici za Bratislavou nebo v Rakousku. Minulý pátek od soudu přišla zpráva, že si Šuman konečně převzal soudní obsílku.

Agent "Bureš"
Podle dokumentů z archivu slovenského Ústavu paměti národa, byl Babiš od 12. listopadu 1980 evidován jako důvěrník Státní bezpečnosti (StB) a 11. listopadu 1982 v bratislavské vinárně U Obuvníka měl za přítomnosti kapitána Rastislava Mátraye a poručíka Juliuse Šumana podepsat vázací akt, čímž se údajně stal agentem StB s krycím jménem „Bureš“. Listiny naznačují, že Babiš s StB již jako důvěrník. Agentem byl údajně do roku 1985, kdy jej PZO Petrimex vyslal dlouhodobě do Maroka.

Další ze svědků František Hakáč u soudu řekl, že Babiše nezná. Dodal, že má výpadek paměti kvůli mozkové příhodě.

"Neznám jej (Babiše) osobně. Vzhledem k tomu, že jsem měl dvě mozkové příhody, mnoho věcí jsem zapomněl. Na zmiňované období si nevzpomínám," řekl Hákač před soudem. Právě on měl být Babišovým styčným důstojníkem u StB.

Při minulém soudním stání koncem ledna podpořili Babišovu verzi dva svědci.

Andrej Kuľha, bývalý důstojník StB, tvrdil, že si příslušníci tajné policie vymýšleli agenty kvůli kariérnímu postupu. Někdejší člen takzvané federální lustrační komise Milan Žitný zase vypracoval pro Andreje Babiše analýzu jeho spisu svědčící rovněž v Babišův prospěch.

Slovenský Ústav paměti národa je si poměrně jistý, že Babiš soud prohraje. Jeho jistota pramení z toho, že nejde zfalšovat křížově větší počty dokumentů StB. Jméno agenta Bureše se objevuje nejméně v pěti spisech.

Stejně jistý o svém očištění před soudem je si i Andrej Babiš. Dnešního líčení se ale neúčastnil. Babišovi právníci odmítli mimosoudní vyrovnání, soud bude pokračovat 15. května.

Julius Šuman u soudu | Foto: Vojtěch Berger

ČTK, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme