Správci lesů sčítají v Beskydech škody způsobené silným větrem a vytrvalými dešti

Stovky tisíc kubíků popadaného dřeva leží po několikadenních deštích, doprovázených silným větrem, v lesích v Moravskoslezském kraji. Zasaženy jsou převážně porosty v horských oblastech. Stromy také zablokovaly lesní cesty a poškodily elektrické vedení zásobující horské osady proudem. Spadlé dříví odstraní těžká technika.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meteorlogové varovali před silným větrem (ilustrační foto)

Meteorlogové varovali před silným větrem (ilustrační foto) | Foto: HZS Zlínského kraje | Zdroj: HZS Zlínského kraje

Silný vítr potrápil i obyvatele Starých Hamrů. Takovou kalamitu už prý dlouho nepamatují.

„Vítr byl opravdu hrozný. Trvalo to opravdu dlouho, všichni měli strach. Škody na baráku naštěstí nemáme, akorát nám vítr shodil plot. Ale v lese jsou škody,“ říká starousedlík Bohuslav Borský.

„Trámy na půdě praštěly a stromy měly nad chalupou rozkmit tak pět metrů,“ upozorňuje Ludmila Remešová, která bydlí na kraji lesa. Strom tam spadl na vedení. „Až do druhého dne jsme byli bez elektřiny,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Petra Štrymplová

Lesy České republiky evidují v Moravskoslezském kraji asi 180 tisíc metrů krychlových popadaného dřeva. Na cestách tak velké škody nejsou.

„Lesní cesty jsou částečně poškozené především tím, že došlo k zaplavení tekoucí vodou,“ přibližuje mluvčí státního podniku Zbyněk Boublík.

Správci lesů teď musí zpřístupnit cesty a zmapovat škody, pak spadlé dříví odstraní. Lidem ale do lesů nedoporučují chodit, třebaže zákaz vstupu neplatí.

„Nedoporučuje se vstupovat do lesů, protože zaprvé tam lesní personál monitoruje škody a také se tam bude pohybovat ve zvýšené míře těžká lesní technika. Navíc půda v lesích je podmáčená, takže stále hrozí pády stromů, větví nebo částí stromů,“ varuje Boublík.


Zvětšit mapu

Petra Štrymplová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme