Turecký premiér Erdogan se chystá na návštěvu Německa, čeká ho tam ostrá kritika

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan čelí kritice z různých stran doma i v zahraničí. V Turecku nechal v pátek rozehnat demonstraci stovek lidí, kteří žádali odstoupení jeho vlády. Viní ji z důlního neštěstí v Somě, kde zahynulo 299 lidí. Erdogana ale kritizují i v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erdogan před členy své 300členné poslanecké frakce AKP odmítl kritiku německého spolkového prezidenta, kterou označil za falešnou. „Gauck se choval jako pastor, který pronáší tvrzení, které mu slina přinesla na jeho rozeklaný jazyk,“ prohlásil.

Erdogan před členy své 300členné poslanecké frakce AKP odmítl kritiku německého spolkového prezidenta, kterou označil za falešnou. „Gauck se choval jako pastor, který pronáší tvrzení, které mu slina přinesla na jeho rozeklaný jazyk,“ prohlásil. | Zdroj: ČTK

V Německu vyvolala rozruch Erdoganova plánovaná návštěva Kolína, kde chce příští týden, den před evropskými volbami, vystoupit před tureckými krajany se zásadním projevem.

Ostrá kritika padá na hlavu tureckého premiéra ze všech politických stran. Podle vestfálského ministra pro integraci by měl Erdogan raději zůstat doma.

Turci žijící v zahraničí budou letos poprvé hlasovat při volbě tureckého prezidenta. Erdogan hodlá údajně kandidaturu na nejvyšší post oznámit právě v Kolíně.

Němečtí politici považují vedení předvolební kampaně na německém území za nevhodné. Erdogan podle nich stále více ztrácí kontakt s realitou a jeho vláda čím dál více porušuje demokratické principy.

Erdogan už v minulosti při svých návštěvách Německa vyvolal pobouření. Nejvíce právě při minulém kolínském projevu, kdy varoval své krajany před asimilací.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme