ČEZ v prvním čtvrtletí vydělal méně než před rokem. Propad je skoro poloviční

ČEZ vydělal za první čtvrtletí necelých 10 miliard korun. Ve srovnání s loňskem se zisk propadl o 44 procent. Akcie firmy po zveřejnění výsledků oslabily o jedno a tři čtvrtě procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Zisk se snížil kvůli zlevňování elektřiny a nižší výrobě tepla v důsledku mírnější zimy.

„Je to snižování ziskové marže v tomto energetickém sektoru a samozřejmě se jedná i o působení ČEZu na Balkáně, kde se potýkal s jistými problémy,“ uvádí analytik Saxo Bank Tomáš Daňhel.

Podle Petra Hlinomaze ze společnosti BH Securities mohou čtvrtletní výsledky ovlivnit i výši dividendy za loňský rok. Představenstvo navrhlo vyplatit akcionářům, tedy zejména státu, 40 korun na akcii. To odpovídá zhruba dvěma třetinám výdělku.

Ministr financí Andrej Babiš však navrhoval vyplacení celého zisku.

Podepsalo se zlevnění elektřiny

Jsou i další důvody poklesu příjmů. ČEZ měl loni na začátku roku mimořádné výnosy z emisních povolenek a z prodeje Elektrárny Chvaletice. Proto to srovnání meziroční srovnání nedopadlo ani trošku dobře.

Bulharsko obvinilo ČEZ a další dvě firmy ze zneužití dominantního postavení na trhu

Číst článek

Navíc byla mírná zima, lidé tolik netopili. A kromě toho dál klesaly ceny elektřiny.

Akcie na zprávu o poklesu zisku reagovaly oslabením. Hlavně proto, že výsledky skupiny byly horší, než obchodníci předpokládali, vysvětluje analytik BH Securities Tomáš Matuška:

„Odhady směřovaly většinu ukazatelů na vyšší hodnoty a trh byl navíc u akcií ČEZu pravidelně zvyklý na poměrně solidní data vždy v prvním čtvrtletí. Ovšem ve hře pro akcie zůstává poměrně slušný dividendový výnos při současných cenách.“

„A s tím, jak se blíží datum rozhodného dne pro dividendu, tak můžeme očekávat, že akcie si spíše svou nynější cenu podrží a možná ještě do tohoto data posílí,“ míní Matuška.

Čistý zisk ČEZ v 1. čtvrtletí klesl o 44 pct na 9,9 miliardy Kč | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Jaroslav Skalický, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme