Šéf rozhodčích hokejového MS se omluvil českému týmu, přiznal chyby

Česká hokejová reprezentace se dočkala v Minsku omluvy od sekretáře komise rozhodčích IIHF Konstantina Komissarova za tři chyby sudích v zápasech proti Švédsku, Kanadě a Dánsku. Šlo hlavně o branku Dánska na 2:3 v sobotním utkání, kdy Jannik Jansen atakoval v brankovišti gólmana Saláka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Alexandr Salák diskutuje s rozhodčím při zápase s Dánskem

Brankář Alexandr Salák diskutuje s rozhodčím při zápase s Dánskem | Zdroj: ČTK

„Bavili jsme se o tom při direktoriátu turnaje, dali nám za pravdu především s druhým gólem Dánska. Nepodávali jsme žádnou oficiální stížnost. Nechceme se cítit ukřivdění, ale jde o to, aby se situace v brankovišti posuzovaly stejně,“ řekl ČTK generální manažer českého týmu Slavomír Lener.

Přehrát

00:00 / 00:00

O omluvě české hokejové reprezentaci mluvil v Odpoledním Radiožurnálu František Kuna

Komissarov mu potvrdil, že u trefy Jespera Jensena sudí jasně chybovali. „Měla se přerušit hra a vhazovat ve středním pásmu, kvůli tomu postavení v brankovišti a kontaktu s brankářem,“ uvedl Lener.

Český tým se dočkal omluvy i za situaci z druhého utkání proti Švédsku, které stejně jako s Dánskem prohrál 3:4 po samostatných nájezdech. Před gólem Oskara Möllera na 1:1 stál v brankovišti Joakim Lindström, takže trefa také neměla platit.

Nesprávně posouzeno bylo i vyloučení Jana Kováře na pět minut a do konce utkání v třetím duelu s Kanadou. Ta při něm získala díky dvěma trefám náskok 4:1 a nakonec vyhrála 4:3. Kovář měl dostat za nebezpečnou hru vysokou holí správně trest na dvě plus dvě minuty.

Obránci jsou nervózní, vidí Růžička a mění hru reprezentace

Číst článek

U branky Švéda Möllera nebyla situace podle rozboru na videu pro ruské sudí Romana Gofmana a Konstantina Olenina tak jednoznačná jako u trefy Jespera Jensena.

„Po rozfázování záznamu nám potvrdili, že branka neměla být uznána, ale na ledě se seběhla situace rychle a sudí ji přes hráče nemohli postihnout, takže jim to nekladli za vinu," popsal závěry Lener.

Jannik Hansen najíždí do Alexandra Saláka před druhým gólem dánské reprezentace v duelu s ČR | Foto: ČTK

Češi si stěžovali i na trefu Švédů na 3:3 ze 49. minutě v přesilové hře, kterou vstřelil Lindström, také kvůli švédskému hráči v brankovišti. „Řešení otázky hráče v brankovišti je velká výzva,“ poukazuje Lener na to, že by se měl výklad sjednotit a všichni sudí přistupovat k výkladu pravidla stejně.

Pro Jana Kováře skončil zápas s Kanadou předčasně ve 36. minutě, kdy zasáhl hokejkou do obličeje obránce Kevina Bieksu. Sudí Lars Brüggemann z Německa a Rus Vjačeslav Bulanov jej vyloučili na pět minut a do konce utkání za sekání.

„Měl dostat trest na dvě plus dvě minuty. Zasáhl jej neúmyslně a ani ze zpomaleného záběru nebylo jasné, zda dokonce krvavé zranění nezpůsobil puk,“ dodal Lener.

ČTK, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme