Putin zakázal vulgarismy ve filmech a literatuře. Za porušení hrozí vysoké pokuty a zákaz činnosti

Ruští umělci a novináři by se měli napříště vyhýbat vulgárním výrazům v literárních dílech, divadelních hrách, výtvarném umění nebo v médiích. Jinak riskují postih - vysoké pokuty a zákaz činnosti - na základě nového zákona, který podepsal prezident Putin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Mikhail Klimentyev | Zdroj: ČTK

Fyzické osoby by mohly zaplatit pokutu dva až dva a půl tisíce rublů, právnické subjekty 40 až 50 tisíc rublů (v přepočtu přibližně 20 až 30 tisíc korun). Při opakování vulgárních výrazů se pokuty zvyšují a navíc hrozí pozastavení činnosti až na tři měsíce.

Na obalech filmů a disků musí být upozornění na vulgární výrazy. Zboží je pak umístěné ve zvláštním obalu.

Týkat se to bude například legendární skupiny Leningrad, která přímo hýří vulgárními výrazy, ale i knížek, například velmi oblíbeného Viktora Pelevina a dalších populárních ruských autorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zakázaných vulgarismech v ruské kultuře mluvil moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Tato povinnost se ale nevztahuje na umělecká díla do nabytí platnosti tohoto zákona. Nová legislativa začne platit od 1. července 2014.

Zastánci normy tvrdí, že je třeba kultivovat ruskou společnost a zabránit škodlivému vlivu vulgarismů na mládež.

„Těžko říci, jestli to bude mít dopad. Jazyk ulice se bude vyvíjet sám, nehledě na zákony. Lidé budou mluvit tak, jak budou chtít. I když pokud teď někdo na veřejnosti pronese ostré slovo, a je v okolí příslušník pořádkových sil, tak už ho může pokutovat,“ říká moskevský zpravodaj Martin Dorazín.

Zákon přináší celou řadu nejasností, například chybí seznam vulgárních slov. Navrhovatelem normy byl Stanislav Govoruchin, režisér putinovské kulturní fronty.

„Právníci nad tímto dílem kroutí hlavou. Říkají, že zákon může být dalším nástrojem v rukách úředníků, jak si podrobit ještě stále poměrně svobodnou kulturní sféru,“ dodává Dorazín.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme