Sněmovní výbor vyslýchal policisty k případu Kailové, o vydání rozhodne v červnu

Poslanci odložili doporučení, zda vydat svou kolegyni Zuzanu Kailovou z ČSDD k trestnímu stíhání. Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes skoro dvě hodiny posuzoval žádost policie, která chce Kailovou stíhat kvůli údajně předraženému projektu vítání občánků. Doporučení dá výbor v červnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zuzana Kailová (ČSSD)

Zuzana Kailová (ČSSD) | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

O sporném projektu Zuzana Kailová spolurozhodovala jako radní Ústí nad Labem. Poslanci chtěli od policie vědět třeba to, proč z deseti ústeckých radních obvinila nebo chce stíhat zatím jen tři.

„Policie sdělila, že není schopná z těch zápisů zjistit, kdo všechno hlasoval a kdo nehlasoval na radě. Tak se obrátili pouze na ty, u kterých věděli z dalších kroků, že určitě toto podporovali a byli o celé věci informováni,“ řekla po jednání výboru jeho předsedkyně Miroslava Němcová z ODS.

Od policistů se prý poslanci o případu dozvěděli prakticky všechno, co chtěli. Než ale mandátový a imunitní výbor rozhodne, musí se zákonodárci rozmyslet, dodala Němcová. Doporučení pro sněmovnu by měl výbor vydat 10. června, těsně před zahájením červnové schůze.

Policie Kailovou podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Členové výboru poslankyni vyslechli už na minulé schůzi, podle Němcové je Kailová přesvědčena o své nevině a nebude chtít, aby byla vydána.

Vítání občánků organizovala pro město do loňského března společnost Darothore. Členové vedení ústecké radnice podle policie umožnili firmě získat neoprávněný majetkový prospěch, údajná škoda je nejméně milion korun. V případu už kriminalisté obvinili primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD).

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme