Řidiči budou zřejmě jezdit třicítkou i v Praze 6, na Žižkově nebo Zahradním Městě

Ulic, ve kterých mohou řidiči jezdit maximálně třicetikilometrovou rychlostí, v Praze patrně přibude. Zónu 30 chtějí rozšířit městské části nejen v Karlíně, ale také v Praze 6, na Žižkově nebo na Zahradním Městě. Podle radnic se jedná především o rezidenční čtvrtě, kde by omezení nemělo řidičům nijak vadit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měřiče rychlosti v Lysé nad Labem

Měřiče rychlosti v Lysé nad Labem | Foto: Pavel Pavlas

V Karlíně jsou cedule s třicítkou i zpomalovací prahy na silnici už dva roky.

Podle místostarosty Prahy 8 Michala Švarce z TOP 09 splnilo zavedení třicetikilometrové rychlosti svůj cíl jen částečně.

Karlínští si na pravidlo určitě zvykli. Lidé, co do čtvrti přijíždějí za prací, už tak důslední nejsou. A policistu, který by dodržování třicítky kontroloval, na ulici nepotkáte.

„Je to zdůvodněno i tím, že úseků, kde by mohli měřit a současně i vybírat, je velmi málo, respektive prakticky žádné. To je věc, která je problematická,“ myslí si Švarc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozšíření zón s třicetikilometrovou rychlostí v Praze se zajímala Anna Königsmarková

I přes v podstatě nulový postih řidičů by se zóna měla rozšířit ještě o Sokolovskou ulici, a to v průběhu roku 2015. Třicítku plánují zavést také v Praze 6 - na Hanspaulce a ve Střešovicích.

„Nebude to na sběrných, ale na malých komunikacích, které jsou čistě obslužné. Tam bychom to třeba rádi kombinovali i se zrušením hlavních a vedlejších silnic, že by byla automaticky přednost zprava. Nejedná se tudíž o žádné hlavní tahy,“ popisuje místostarosta městské části Jan Záruba z ODS.

Zpomalit budou muset řidiči i v Praze 10. Třicítka tam už platí na sídlišti Solidarita. Podle místostarostky Ivany Cabrnochové ze Strany zelených budou nové značky i na Zahradním Městě. „Negativní ohlasy nemáme. Obyvatelé rezidenčních oblastí to vítají, protože je tam větší a bezpečnější prostor,“ říká.

Nejdál s přípravami je pak Praha 3. Už má vypracovaný konkrétní projekt pro území vymezené ulicemi Vinohradská, Ondříčkova, Jičínská a Milešovská.

Anna Königsmarková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme