Pančovaného vína stále přibývá. Inspekce se zaměří na dovoz ze zemí mimo EU

Přibývá podvodníků, kteří pančují víno. Stát se chce proto ve větší míře zaměřit na jejich kontrolu. Od příštího roku tak inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce budou kontrolovat hlavně dovoz vína ze zemí mimo Evropskou unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Růžové víno

Růžové víno | Foto: Český rozhlas

94 procent vody, barvivo a nadlimitní přídavek cukru - i takový nápoj vydávají podvodníci za víno. Na pultech českých obchodů se pak prodává i za desetinásobek pořizovací ceny.

Podle výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce patří právě víno ke zboží, které se nejčastěji falšuje.

Z tisíce testovaných vín jich jen vloni neuspěla zhruba třetina. Podle prezidenta Svazu vinařů České republika Tibora Nyitraye jde hlavně o víno z dovozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V souvislosti s pančováním vína se o novelu zákona o SZPI zajímala Zuzana Švejdová

„Téměř stoprocentně se nejedná o vína, která by byla vyrobená z hroznů z České republiky, spíš se jedná o vína, která jsou nízké kvality už při dovozu a v touze a honbě za neoprávněným ziskem pančovatelé toto víno naředí a tím pádem dosáhnou nižší pořizovací ceny,“ říká.

Podvodníci víno nejčastěji ředí vodou, přidávají do něj cukr a syntetická barviva. Dalším problémem, který poškozuje hlavně české vinaře, je černý dovoz. Kontroly odhalují i falešné etikety s původem nápoje.

Obchodníci často nakoupí levné zahraniční víno, které pak vydávají za kvalitní moravské. A takových podvodů stále přibývá. Nejde ale jen o malé zakázky.

Novela zákona o potravinách umožní kontroly restaurací také veterinářům a SZPI

Číst článek

„K pančování dochází ve velkoobjemových zařízeních v desítkách tisíc litrů a pak se dávají do nádob, ze kterých se pak čepují v pofiderních prodejních místech, jako jsou tabáky, trafiky a večerky, anebo se to i nalahvuje,“ popisuje Tibor Nyitray.

Podobným praktikám by proto měla zabránit novela o Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Od příštího roku by inspektoři měli mít právo pančované víno zlikvidovat na náklady výrobce.

Obchodníci kritizují novelu potravinového zákona, SZPI si pochvaluje posílení pravomocí

Číst článek

„Inspekce může nařídit provozovateli potravinářského podniku, aby takovouto závadnou šarži vína zlikvidoval, a není umožněno její další využití například v lihovaru, octovaru nebo dalším průmyslovým způsobem,“ vysvětluje mluvčí Státní potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Zákon ale ještě musí projít hlasováním v Senátu a musí ho podepsat prezident. Za takové podvody hrozí pokuta až pět milionů korun. Pokud ale kontrola prokáže, že je víno zdraví škodlivé, výrobci je pak možné uložit pokutu až do výše 50 milionů korun.

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme