Nová unijní pravidla pro státní pomoc prý neohrozí čerpání peněz z fondů

Česko se vyhnulo hrozbě ztrát peněz z evropských fondů kvůli novým pravidlům pro státní pomoc. Ta dnes předložila Evropská komise a začnou platit od 1. července. U oblastí, jako jsou stavby infrastruktury v regionech nebo třeba zateplování budov, komise nemusí schvalovat pomoc, která nepřesáhne 150 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Na jednotném evropském trhu Evropská komise posuzuje, jestli je státní pomoc legální. A to proto, aby zajistila férovou konkurenci napříč unií.

Pro regionální podporu, stavbu místní infrastruktury nebo třeba kulturu a sport ale platí výjimky. Podporu, která nepřesáhne 150 milionů eur, nemusí země předložit komisi k předchozímu schválení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových pravidlech EK pro státní pomoc informuje zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska

„Státní pomoc přitáhne soukromé investice do projektů, které by jinak nevznikly,“ řekl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

S tím Česko jednoznačně souhlasí. Velký problém ale mělo s limitem pro podporu. Ten měl být původně o 50 milionů nižší, a Evropská komise navíc chtěla přidat ještě druhé kritérium, procentuální podíl podpory na hrubém domácím produktu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových pravidlech EU pro státní pomoc mluvil ve Stalo se dnes viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar

To vše by podle Česka ohrozilo investice a zvýhodnilo větší státy. Proto proti záměru komise vystoupil přímo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na summitu evropských lídrů, což nebývá moc časté.

Komise nakonec tlaku Česka a dalších zemí ustoupila a zavedla vyšší limit. Podle českých odborníků by jeho výše žádné riziko neměla představovat.

Špicar: Velký diplomatický úspěch

„To, že se podařilo navýšit limit ze 100 na 150 milionů eur znamená pro všechny investory, ať už domácí nebo zahraniční, obrovské ulehčení z pohledu administrativní zátěže, která by jinak ty projekty provázela,“ komentoval ve Stalo se dnes nová pravidla pro poskytování státní podpory viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Navýšení limitu považuje za velký diplomatický úspěch Česka: „Navíc se toho podařilo české vládě ve spolupráci se Svazem průmyslu prosadit mnohem více – tam se jednalo i o takové věci, jako je zahájení projektu, jak budou probíhat jednotlivé notifikace, jak budou administrativně náročné a tak dále.“

„Je to skutečně velký diplomatický úspěch a důkaz toho, že i tak - v uvozovkách - malá země jako Česká republika, když je ochotná na evropské úrovni za něco bojovat, tak to skutečně proti mnohdy mnohem silnějším a větším státům nakonec dokáže prosadit,“ poznamenal Špicar.

Ondřej Houska, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme