Kraj vypsal opětovný tendr na dokumentaci k rekonstrukci nemocnice v Náchodě

Hejtmanství Královéhradeckého kraje vypsalo už podruhé výběrové řízení na dodání projektové dokumentace na přestavbu náchodské nemocnice. Největší projekt za posledních několik let má stát kolem miliardy korun a už zpočátku se objevily problémy - první tendr muselo vedení zrušit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oblastní nemocnice Náchod

Oblastní nemocnice Náchod | Zdroj: ČTK

Předchozí tendr byl zrušen proto, že z původní pětice uchazečů zbyli v soutěži jen dva a oba po otevření obálek své nabídky stáhli. Chybou bylo, že kraj do podmínek nezahrnul jistinu, o kterou by vítěz přišel, pokud by zakázku odmítl.

Tentokrát jistina v podmínkách je. Jedná se o 300 tisíc korun a náměstek hejtmana pro investice Josef Dvořák z ČSSD věří, že tentokrát už soutěž proběhne hladce.

„Toto výběrové řízení připravoval investiční odbor, myslím si hodně - nechci říct opatrně - ale velice zodpovědně.“

„Hodně jsme zkoumali ta minulá výběrová řízení a snažili jsme se, jak se říká, vytěžit ty vědomosti a postavit nové výběrové řízení tak, abychom se vyhnuli případným námitkám nebo nedostatkům,“ vysvětluje náměstek Dvořák.

Podmínek tendru je celá řada - například projektant musí doložit, že má s podobnými stavbami zkušenost. Cena prováděcí projektové dokumentace včetně autorského dozoru nad stavbou je 15 milionů korun.

Opoziční kritika

Z řad opozice ale zaznívá kritika celého projektu. Například Miloslav Plass z ODS říká, že náchodská nemocnice rekonstrukci potřebuje, ale vedení kraje už udělalo řadu chyb. Problematické je podle něj financování projektu - ten chce kraj platit ze svého rozpočtu, původně přitom mluvil o evropských dotacích.

K samotnému opakování výběrového řízení Miloslav Plass ale říká, že tady je na vině spíš špatný zákon o veřejných zakázkách.

„Tendr na projektanta ukázal, že v těch současných mantinelech, kdy nejnižší cena vždycky vítězí, a každý má strach dát dopředu jiné kritérium, tak je velký problém ve finále vybrat opravdu toho nejlepšího, kdo je schopen za tu cenu zakázku realizovat.“

„Takže tady si nemyslím, že by byla stoprocentní vina na zadavateli, ale vůbec způsob zadáván veřejných zakázek je velice problematický,“ poznamenává Miloslav Plass.

Stavět by se mohlo začít za rok a půl

Nutnost opětovného vypsání tendru zdrželo samotnou rekonstrukci náchodské nemocnice. Pokud vše půjde hladce, v dubnu příštího roku by kraj vypsal tendr na stavitele a na podzim 2015 by se mohlo začít stavět.

Rekonstrukce má trvat tři roky. Původní plány přitom počítaly s tím, že nemocnice v Náchodě bude přestavěná už v létě příštího roku.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme