Kraje mají získat z rozpočtu více peněz, příští rok zhruba čtyři miliardy korun

Kraje chtějí jednat s vládou o podobě rozpočtu. Konkrétně o chystané novele zákona o rozpočtovém určení daní. Oznámil to šéf Asociace krajů, jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD, po jednání s předsedou Senátu z ČSSD Milanem Štěchem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihomoravský hejtman a poslanec ČSSD Michal Hašek vystoupil 23. dubna na mimořádné tiskové konferenci v Brně a oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu.

Jihomoravský hejtman a poslanec ČSSD Michal Hašek vystoupil 23. dubna na mimořádné tiskové konferenci v Brně a oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu. | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

Kraje podle Haška chtějí, aby se jim vrátily peníze, o které přišly od roku 2012 rozhodnutím tehdejší vlády.

„Věřím, že dojde k potvrzení toho, že skutečně vláda předloží v rámci balíku rozpočtu a dalších daňových zákonů tuto úpravu, platnou už 1. ledna 2015,“ říká Hašek a dodává:

„Kraje tedy získají o něco více finančních prostředků, respektive spíše se vrátí k částkám před rokem 2012. Globální odhad zní na zhruba tři a půl až čtyři miliardy korun pro všechny kraje České republiky od příštího roku. Jsou to peníze, které nezbytně potřebujeme.“

Předseda Senátu nabídl pomocnou ruku

Předseda Senátu Milan Štěch chce pomoci krajům získat zpět peníze, o které před dvěma lety rozhodnutím tehdejší vlády přišly. Štěch by krajům podle svých slov rád pomohl i z pozice člena koaliční rady, která bude o rozpočtu jednat zítra.

„Je asi zcela zřejmé, že kraje dnes zajišťují pro nás občany největší objem služeb, které jsou rozhodující pro kvalitní život v regionech, na venkově. Samozřejmě to platí i pro obce. Po rozpočtovém určení daní, ke kterému před dvěma lety došlo, se situace zhoršila,“ tvrdí.

Jde i o financování sociálních služeb

Kraje by peníze využily například na údržbu silnic nebo další rozvoj zdravotnictví a sociálních služeb, které mají mít od příštího roku na starosti. Právě o jejich financování proto jednali s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou z ČSSD.

Ta vysvětlila, že ona sama se s nimi dosud ještě osobně nesetkala, ale zástupci ministerstva a zástupci Asociace krajů podle ní jednají o financování sociálních služeb pravidelně.

„My vlastně se zástupci krajů jednáme už dva tři měsíce a návrh zákona, který má zajistit přechod financování od 1. ledna 2015, je v současné době v meziresortním připomínkovém řízení. Takže z toho už je vidět, že tam už jsme se dostali daleko. A co se týká metodiky, počítáme, že to bude hotovo na konci května,“ říká Marksová.

Společné jednáni vlády a hejtmanů by mělo být 2. července.

Jana Čermáková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme