Následky ničivých povodní na Balkáně mnozí přirovnávají k válečným škodám

Zdraví obyvatel balkánských zemí, které bojují s nejhoršími záplavami za posledních 120 let, ohrožují tisíce uhynulých zvířat. V Bosně a Hercegovině navíc úřady varují před nevybuchlými minami. Bělehrad i Sarajevo vyhlásily státní smutek. Při povodních dosud na Balkáně zemřelo padesát lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veterinář dezinfikuje uhynulá prasata (Bosna a Hercegovina, záplavy)

Veterinář dezinfikuje uhynulá prasata (Bosna a Hercegovina, záplavy) | Zdroj: Reuters

Obyvatelé postižených oblastí se s pomocí lopat i košťat snaží dostat vodu a hlavně bláto z vyplavených domů, škol i nemocnic.

Zaměstnanci veterinární správy pak dezinfikují vyplavené plochy a likvidují uhynulá těla zvířat.

Na jedné farmě v Šamci, ve městě na soutoku Bosny a Sávy, vytáhli vojáci ze stájí asi 400 mršin krav. Vzduch je prosycen zápachem z uhynulých zvířat. Roušky jsou proto naprosto nezbytné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Bosně a Hercegovině sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Podle sarajevské vlády se povodeň dotkla více než milionu obyvatel Bosny a Hercegoviny, tedy čtvrtiny populace. Desítky tisíc lidí musely opustit domovy.

„Za války byl Maglaj v blokádě, tisíc lidí se tu spojilo dohromady a bojovalo. Neměli jsme vodu, ani elektřinu, takže podmínky byly tehdy stejné jako nyní. Naštěstí teď umřely jen desítky obyvatel zasažených měst a děti jsme také stihli poslat k příbuzným do hor,“ srovnává Zijat Mehijadič následky záplav s konfliktem z první poloviny 90. let.

Voda už sice opadla, mnozí se ale nyní bojí nevybuchlých min z války. Nášlapná mina explodovala v Brčku, další se objevily u Prijedoru. Podle úřadů se mohou nálože, kterých na území Bosny a Hercegoviny zůstává přes sto tisíc, objevit hlavně při sesuvech půdy.

Sbírky pro Bosnu a Hercegovinu a Srbsko
ADRA: číslo účtu 34983498/0300, v.s. 510
Člověk v tísni: číslo účtu 51945194/0300
nebo dárcovská SMS DMS SOSBALKAN na číslo 87777

Do Srbska odjela zvláštní skupina českých hasičů, kteří v okolí Bělehradu pomohou s čerpacími a záchrannými pracemi. Pomáhají ale i v Bosně a Hercegovině. Ta z Česka dostala už 1200 balíčků pro nouzové přežití za zhruba 700 tisíc korun.

V noci na dnešek vyjeli do Bosny také hasiči s velkokapacitními čerpadly. Problém je ale s nedostatkem pohonných hmot, kvůli tomu také řada humanitární pomoci stojí v kamionech podél cest.

Polikliniku v bosenském Maglaji zaplavily tuny bláta, drahé vybavení je na vyhození

Číst článek

Povodně v Srbsku, Bosně a Hercegovině | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme