Verdikt nad Bakalárem nepadl, za loupežné přepadení mu hrozí doživotí

Dnešní plánovaný rozsudek nad loupežným přepadením a dvěma pokusy o vraždu, ze kterého je obviněn Ján Bakalár, u Krajského soudu v Brně nepadl. Obhájce požádal o výslech znalců, kteří Bakalára identifikovali na základě DNA, které na místě činu našli. Soudce Tomáš Kurfiřt této žádosti vyhověl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakalár (vzadu vpravo) v doprovodu vězeňské stráže

Bakalár (vzadu vpravo) v doprovodu vězeňské stráže | Zdroj: ČTK

Obhájce Lukáš Vymětal požadoval, aby byli vyslechnuti soudní znalci, kteří posudek z nalezeného DNA u místa činu zpracovávali, podle něj jsou v tomto posudku nedostatky:

„Podle odborného vyjádření, které máme k dispozici, a kterou provedl, jako listinu soud, je zřejmé, že ve starém znaleckém posudku, říkejme, jsou některé vady, které je potřeba vypořádat, nebo odstranit. Jsou zde jisté pochybnosti na straně obhajoby, že ten první znalecký posudek je dostatečně kvalifikovaný, správný a úplný na to, aby mého klienta ztotožnil.“

Soudce Tomáš Kurfiřt řekl, že testy DNA jsou jediným přímým důkazem, a proto je nutné je znovu přezkoumat.

„Ve znaleckém posudku podaném dosavadním znaleckým ústavem nejsou uvedeny konkrétní výsledky porovnání profilu DNA. Aby tady ty nejasnosti byly odstraněny, budou předvoláni znalci k tomu, aby osobně vysvětlili výsledky, které ve znaleckém posudku skutečně nejsou,“ vysvětluje Kurfiřt.

K přepadení obrněného vozu s penězi došlo 21. února 2013 kolem půl deváté ráno ve stoupání na konci obce Přemyslovice v blízkosti zástavby rodinných domů.

Tři maskovaní pachatelé útočili brokovnicemi, samopalem a hrozili i ručním granátem. Pancéřovanému autu rozstříleli pneumatiky, vyřadili motor a vůz kompletně znehybnili. Posádka neměla vůbec šanci se bránit.

Doklady Jána Bakalára | Foto: Policie ČR

Útočníci pak přeházeli do svého auta schránky s penězi, zapálili na silnici hořlavinu a ujeli.

Bakalár podle kriminalistů bandě lupičů šéfoval. Rok ho marně hledali, byl na něj vydán i mezinárodní zatykač.

Muž ale po přepadení v Přemyslovicích měnil svoji podobu a pohyboval se s falešnými doklady. Policisté ve spolupráci s kolegy z Útvaru rychlého nasazení ho dopadli letos 10. března v Praze 9.

55letý Ján Bakalár z Moravičan na Šumpersku je recidivista, v rejstříku už má sedm záznamů, převážně za majetkovou a násilnou trestnou činnost. V roce 1990 už byl odsouzen na 11 let za krádež, do vězení tehdy ale nenastoupil.

Loupil většinou ve větších podnicích, zemědělských družstvech. Před čtyřmi lety ho dokonce v Prostějově dopadl policejní tým lovců lebek, protože se vyhýbal vězení.

Opakovaně trestanému Bakalárovi hrozí až doživotní vězení. Jednání bude pokračovat 27. května.

Místo činu v obci Přemyslovice na Prostějovsku. Ozbrojení lupiči z dodávky bezepčností agentury ukradli asi 30 milionů korun | Foto: ČTK

Ozbrojení lupiči v Přemyslovicích na Prostějovsku přepadli vůz s penězi | Foto: ČTK

Karolína Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme