Michal Kadlec získal s Fenerbahce titul, Ligu mistrů to ale neznamená

Až do příjezdu kapitána Tomáše Rosického bude Michal Kadlec suverénně nejzkušenějším z fotbalových reprezentantů, kteří dorazili na sraz českého týmu před středeční přípravou ve Finsku. Obránce přijel z Turecka, kde zažil rozpačitou sezonu se šťastným koncem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Kadlec před zápasem fotbalové reprezentace ve Finsku

Michal Kadlec před zápasem fotbalové reprezentace ve Finsku | Zdroj: ČTK

„Na poslední zápas jsem pozval tátu. Ten zažil hodně, ale říkal, že nic takového ještě neviděl. V jedné ulici byl milion lidí. Kdyby nebyli členové security před autobusem, tak bychom se tam vůbec nedostali,“ vypráví hráč Fenerbahce Istanbul Michal Kadlec.

Na poslední zápas nesměli muži. „Stadion byl otevřený jen pro ženy a děti. I tak přišlo 50 500 diváků. 300 nebo 400 tisíc chlapů stálo před stadionem,“ popisuje reprezentační obránce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na atmosféru v Tureck se Michala Kadlece ptal reportér ČRo Jan Kaliba

Po celém světě má Fenerbahce asi 25 milionů fanoušků, většinou velmi horkokrevných, takže i když Kadlec často nehrál, silných zážitků nasbíral za svou první tureckou sezonu mnoho.

Jeden i hodně smutný - po nedávném neštěstí u města Soma, kde zahynuly stovky horníků. Ve fotbalovém prostředí se pak v Turecku stalo něco nevídaného - nepřátelé na život a na smrt se spojili, aby projevili svou solidaritu.

„Všichni táhli za jeden provaz. Bylo jedno, jestli jste fanoušci Fenerbahce, Galatasaraye nebo Trabzonsporu. Atmosféra nebyla fotbalová, spíš smuteční. I my jsme vyjádřili solidaritu rodinám,“ říká fotbalista.

To pochopitelně neznamená, že by se od příští sezony fanoušci jednotlivých týmů zase neměli vrátit k horkokrevné rivalitě se vším všudy.

Brankář Štěch je poprvé v reprezentaci, přemýšlí i o návratu do Sparty

Číst článek

Hráči a fanoušci Fenerbahce by se za normálních okolností mohli těšit i na velké evropské zápasy, jenže klub loni dostal kvůli korupci tříletý zákaz startu v evropských pohárech, a tak turecký titul tentokrát automaticky neznamená účast v Lize mistrů.

„Bude se to řešit. Pro nás byl důležitý titul. Vyrovnali jsme Galatasaray a příští rok se bude hrát o dvacátý titul, to bude ještě větší boj. Prezident nám řekl, že udělají vše proto, abychom Ligu mistrů hráli,“ věří v účast Čech v kádru tureckého mistra.

Pokud ale funkcionáři Fenerbahce nepřesvědčí Evropskou fotbalovou unii, bude hrát Michal Kadlec na mezinárodní scéně zase jenom za národní tým. Šanci přesvědčit Pavla Vrbu o tom, že je v týmu nezbytný, bude mít už ve středu večer v Helsinkách. Zápas začíná v 18 hodin a ČRo bude druhý poločas vysílat v přímé reportáži.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme