K mistrovství světa ve fotbale vznikají oficiální písně i protestsongy

Mistrovství světa ve fotbale má pokaždé svoji oficiální hymnu. 65 dní před zahájením šampionátu slyšel svět poprvé tu letošní skladbu. V éteru ale zní i další fotbalové písně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pitbull

Pitbull | Foto: Sony Music

„Všichni jsme jeden,“ zpívá kubánsko-americký raper Pitbull. Nechal zaznít také hlas americké zpěvačky Jennifer Lopezové a Brazilky Claudie Leitteové. Všichni interpreti sklízejí na internetu chválu od svých fanoušků. Zpívá se i španělsky a portugalsky a nesmí chybět ani povzbuzující popěvek.

I název oficiálního hudebního alba, které vyjde 12. května, měsíc před zahájením fotbalového svátku, je symbolický: „Jedna láska – jeden rytmus.“ Na měsíc se všichni fotbaloví fanoušci budou upírat k Brazílii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na písně vztahující se k mistrovství světa ve fotbale se zaměřil David Koubek

S kontinentem, kde bylo mistrovství minule, píseň spojují právě rytmy, které si do Jižní Ameriky přivezli ve své genetické výbavě afričtí otroci v koloniální době.

V Brazílii, zemi, kde je fotbal skoro posvátný, ale už vznikají i protestsongy. „Promiň, Neymare, já tentokrát nefandím,“ vzkazuje největší hvězdě domácí reprezentace známý skladatel Edu Krieger. Na internetových stránkách s videoklipy této písni paradoxně předchází reklama na mistrovství.

Vznikají i písně ryze komerční. Jednu z nich si objednala jedna z brazilských bank, která je místním sponzorem. Který ze songů se divákům dostane nejvíc pod kůži, nejde odhadovat. Stejně, jako nelze tipovat na vítěze fotbalového mistrovství.

David Koubek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme