Povodeň dál pustoší Balkán, hladiny toků už ale mají klesat

Vojáci, policie i dobrovolníci bojují o záchranu srbských elektráren před ničivou povodní. Počet obětí záplav na Balkáně se už vyšplhal na čtyři desítky. Na mnoho míst se ale záchranáři ještě nedostali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž ukazuje následky rozvodněné řeky ve městě Maglaj

Muž ukazuje následky rozvodněné řeky ve městě Maglaj | Zdroj: Reuters

„Situace je velmi vážná. Na chvíli se řeka zastavila asi dva kilometry od nás. Ale voda se sem může dostat velmi rychle, zapojili jsme mechaniku a spoustu lidí,“ řekl Ivan Savić, starosta obce Kostolac v centrálním Srbsku.

Nejhorší stav na Dunaji je v městě Obrenovac, kde záchranáři našli dvanáct těl. Na bosenském území zasáhla velká voda nejvíc obci Doboj. Zemřelo tam minimálně dvacet lidí.

Sbírky pro Bosnu a Hercegovinu a Srbsko
ADRA: číslo účtu 34983498/0300, v.s. 510
Člověk v tísni: číslo účtu 51945194/0300

Počasí se na horních tocích řek už zlepšuje a voda by měla opadat. K mnoha zatopeným místům se ale záchranáři stále ještě nedostali.

Ve městě Smederevska Palanka je asi 400 lidí v pasti ve svých domovech. Už pět dní jsou odříznutí od pitné vody. Místní jsou závislí na tom, jestli k nim přijedou lodě s dodávkami vody a potravin.

Odborníci už se také dívají dopředu a varují před nástrahami, které zůstanou i poté, co velká voda opadne.

„Po boji o holý život začne boj proti různým nákazám. Kromě toho značná část bosenského území je ještě od války zaminovaná a bohužel právě tyto oblasti patří mezi nejhůř zasažené. Voda a bahno s sebou mohou stahovat celá minová pole,“ varovala v chorvatské televizi Senka Kurtová z bosenského Mediaservisu.

S největšími povodněmi za posledních 120 let bojuje i Chorvatsko. Už teď je jasné, že hmotné škody na celém Balkáně budou obrovské.

Povodně v Srbsku, Bosně a Hercegovině | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Tea Veseláková, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme