Německo stále neví, kam s jaderným odpadem. Odpověď bude hledat komise

O ukončení provozu jaderných reaktorů v Německu je definitivně rozhodnuto. Nevyřešená ale zůstává otázka, kam s jaderným odpadem. O něm by měla v budoucnu rozhodnout komise, která se dnes schází v Berlíně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Překládání Castorů s jaderným odpadem na kamiony

Překládání Castorů s jaderným odpadem na kamiony | Zdroj: ČTK

Dosavadní jaderný odpad skladuje Německo v zahraničí a v meziskladu v Gorlebenu. Právě s tamní solnou jeskyní se počítalo jako s trvalým úložištěm.

Někdejší západoněmecká vláda vybrala Gorleben kvůli blízkosti hranic s NDR. Po sjednocení Německa tyto politické důvody zmizely.

Podle některých odborníků nejsou solné doly tím nejbezpečnějším úložištěm. Velkou roli sehrály také protesty místních obyvatel.

Německá vláda rozhodla o vytvoření komise, která má určit nová kritéria pro uskladnění radioaktivního odpadu. Definitivní rozhodnutí má padnout do konce roku 2031.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme