Středočeský kraj ukončí smlouvu s firmou zajišťující ostrahu krajského úřadu

Středočeský kraj podle hejtmana Josefa Řiháka z ČSSD ukončí smlouvu s firmou, která na krajském úřadě zajišťuje ostrahu. Jde o společnost A-Royal Service, kterou vedla přítelkyně exředitele krajského úřadu Zdeňka Štětiny. Ten kvůli několika kauzám rezignoval začátkem března a teď ho v souvislosti s odměnami právě pro firmu A-Royal Service vyšetřuje policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středočeský krajský úřad

Středočeský krajský úřad | Foto: Pavel Pavlas

„Ona je zaměstnankyní firmy A-Royal, která zde koná ochrannou službu. Není vlastníkem firmy ani jednatelem. V podstatě tady měla dohodu o provedení činnosti nad rámec své pracovní doby,“ vysvětloval koncem února exředitel krajského úřadu Zdeněk Štětina, za co dostala jeho přítelkyně Romana Jochová loni odměnu 290 tisíc korun.

Byla to jen jedna z několika kauz, která se kolem Štětiny začátkem roku vynořila. Policie začala vyšetřovat i hospodaření Středočeské turistické informační služby, kterou měl na starost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Středočeském krajském úřadě sleduje redaktorka Alena Rokosová.

Politici ho začali kritizovat kvůli chybám v řízení úřadu, které odhalil interní audit, a pak také kvůli dodatku ke smlouvě právě se společností A-Royle Service. Štětina totiž zvýšil platbu firmě o 72 tisíc korun měsíčně.

Kauzy nakonec stály Zdeňka Štětinu, který na krajský úřad nastoupil v roce 2002, místo. Začátkem letošního března rezignoval. Nezmizel ale úplně, krajští radní mu zajistili místo ředitele v domově pro seniory ve Velvarech na Kladensku.

Jak informoval server Lidovky.cz, nově ho ale policie vyšetřuje právě kvůli odměnám pro společnost A-Royale Service. Té teď hejtman kraje Josef Řihák z ČSSD vypovídá smlouvu.

„Budeme připravovat nové výběrové řízení. Až vybereme někoho jiného, tak tuto smlouvu úplně ukončíme. Rozhodl jsem se, že si chci ověřit, zda to teď vysoutěžíme levněji a v lepší kvalitě,“ naznačuje.

„Ani nevím, kolik smluv tady prošetřuje policie. Každý týden se nás policie na něco ptá. A nemá to s tím vůbec nic společného,“ dodává hejtman.

'Je to skandální'

Přístup vedení kraje ke kauzám kolem Zdeňka Štětiny kritizuje hlavně opoziční ODS. Vadí jí, že zatím nezaznělo jasné stanovisko politiků.

„Není možné hodit všechno na úředníky kraje. Je nutné přijmout i politickou odpovědnost. Ale rada kraje a hejtman prostě mlčí. Je to skandální,“ říká krajský zastupitel a šéf kontrolního výboru Jan Skopeček z ODS.

Jeho stranický kolega, zastupitel Tomáš Havlíček dodává: „Nevěřím tomu, nejsem naivní, že by pan Štětina jednal ze své vlastní vůle. Protože v době, kdy se pan Štětina stal ředitelem úřadu, se proslýchalo, že se jím stal právě z toho důvodu, že slepě poslouchá.“

Finanční výbor kraje navíc doporučil radním podat na Štětinu trestní oznámení. Hejtman ale tvrdí, že na policii se může obrátit výbor sám.

Turnikety za 3 miliony možná zmizí

Zásadní změnu, citelnou i pro obyvatele kraje, ale možná kauza kolem firmy A-Royal Service přinese. Radní uvažují, že odstraní turnikety, které jsou u předního i zadního východu krajského úřadu.

Hejtmanství za ně před dvěma lety zaplatilo tři miliony korun a tehdejší šéf úřadu Zdeněk Štětina to komentoval takto: „Poctivým zaměstnancům to nevadí. Těm, kteří se snaží zneužívat pracovní dobu, tak teď nemůžou.“

Kraj tehdy čelil kritice, že porušuje princip otevřeného úřadu. Současný hejtman kraje Josef Řihák nyní říká, že je pro to, aby se turnikety odstranily. „Co se týká úředníků, za jejich docházku přece ručí vedoucí. A mně vadí, že nejsme otevření občanům,“ vysvětluje.

Nad návrhem Josefa Řiháka radní dlouho diskutovali, zatím se ale neshodli.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme