Favoritem ukrajinských prezidentských voleb je podle průzkumů oligarcha Porošenko

Ukrajinci budou už v neděli volit nového prezidenta, nástupce před několika měsíci svrženého Viktora Janukovyče. Všechny průzkumy připisují vítězství oligarchovi Petrovi Porošenkovi. Ostatní kandidáti ho – podle anket – nemají šanci porazit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čokoládový král. Petro Porošenko, kandidát v nadcházejících prezidentských volbách na Ukrajině

Čokoládový král. Petro Porošenko, kandidát v nadcházejících prezidentských volbách na Ukrajině | Foto: Markus Schreiber | Zdroj: ČTK

Petro Porošenko by podle různých průzkumů mohl získat od 36 do 51 procent hlasů, a má tedy určitou naději na vítězství už v první kole předčasných prezidentských voleb.

Od těch si Ukrajinci slibují hlavně uklidnění situace a odvrácení občanské války. Daleko za Porošenkem se podle anket pohybuje expremiérka Julije Tymošenková, která by mohla dostat od osmi do 15 procent hlasů.

Ústřední volební komise a ministerstvo vnitra připustily, že volby se nepodaří zorganizovat v celé zemi. Na východě Ukrajiny separatisté hrozí členům volebních komisí fyzickou likvidací a do oblasti se bojí i pozorovatelé OBSE, kteří se na Ukrajinu už začali sjíždět.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme