Na vytápění Třebíče má monopol soukromá firma. Podle vedení města je to přirozené

Na vytápění městských budov v Třebíči má monopol soukromá firma. Na společnost TTS radnice bez výběrového řízení napojuje jednu budovu po druhé. Nejprve to byly školy a školky, teď se napojí i divadlo, kulturní centrum Fórum, budova městského úřadu na Masarykově náměstí a posléze i samotná radnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

radnice Třebíč

radnice Třebíč | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

„Existuje něco jako přirozený monopol, se tomu říká,“ hájí postup radnice nezávislý starosta Třebíče Pavel Heřman s tím, že jiný dodavatel tepla v Třebíči není. „Kdyby tady byl, samozřejmě bychom soutěžili,“ dodává.

Jenže s tím zásadně nesouhlasí opoziční zastupitel za Starosty a nezávislé Jaromír Barák. Podle něj radnice dostatečně nezvážila i ostatní alternativní druhy vytápění jako jsou například kondenzační kotle nebo tepelná čerpadla.

Na každou budovu, kde město uvažuje o změně vytápění, by měl být podle Baráka samostatný energetický audit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O monopolu na vytápění v Třebíči natáčel reportér Michal Malý

Obchodník s teplem a provozovatel centrálního vytápění v Třebíči Richard Horký však namítá, že má jenu z nejnižších cen tepla v rámci celé ČR. Přechod na jiný alternativní zdroj vytápění by pro město znamenal milionové investice a kompletní přestavbu dnes už zastaralých kotelen.

„Takhle ty peníze může radnice dát do chodníků, do regenerací městských čtvrtí, takže za tím, že jsme výhodní, si opravdu stojím,“ říká Horký.

Zastupitel Jaromír Barák ale v současném monopolu vidí velké nebezpečí do budoucna. Teplo v Třebíči dodává soukromá firma a je otázkou, co s touto firmou bude do budoucna.

„Firma může být prodána, může nastoupit nějaký jiný majitel, který bude mnohem agresivnější i co se týká ceny a jakým způsobem to potom to město bude řešit, když bude navázáno na tenhle ten způsob vytápění, že?“ ptá se Barák.

Na centrální vytápění v Třebíči se má v nejbližší době napojit budova Fóra, divadlo a kino Pasáž a po té i Městský úřad na Masarykově náměstí a samotná budova radnice.


Zvětšit mapu

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme