Expanze některých českých zbrojařů na zahraničních trzích pokračuje

Některým českým zbrojařským firmám se na zahraničních trzích daří. Více zakázek mají i podniky, které jsou na obranný průmysl navázané alespoň částečně. Třeba kopřivnická společnost Tatra Trucks otevře montážní halu v Saúdské Arábii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znak TATRA, tatrovka

Znak TATRA, tatrovka | Foto: Jakub Říšský

Firma tam bude kompletovat střední terénní auta T 810. Podle deníku E15 už Tatra montážní halu dokončuje, a potom tam bude dodělávat i vozidla T 815-7. Všechno pro potřeby saudskoarabské armády. Objem zakázky podle deníku dosáhne 4,5 miliardy korun.

Tatra Trucks už letos předá 200 zkompletovaných T 810 tamní armádě a během roku pak 100 rozložených. Jejich montáž provedou zaměstnanci saúdskoarabské továrny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podnikání některých českých zbrojařských firem v zahraničí se věnoval Jan Beneš

Firma očekává, že v budoucnu bude mít i další armádní zakázky od ministerstva obrany Saúdské Arábie.

V zahraničí se daří i České zbrojovce a Explosii

Tatrovka ale není jedinou firmou, která těží ze zahraničních zakázek. V zahraničí spolupracuje s armádou také třeba Česká zbrojovka Uherský Brod.

Nedávno oznámila, že bude na Slovensku vyrábět komponenty pro ruční zbraně. Ty pak převeze do Česka, kde je smontuje.

Současně s tím vstupuje do slovenského státního podniku Vojenský opravárenský podnik Nováky. Podle deníku E15 stejná firma dokončuje i výrobní pobočku v Brazílii.

Nejsou to ale jen výrobci zbraní nebo obrněných aut, kteří expandují do zahraničí. Na jiných trzích se po příležitostech rozhlíží státní podnik Explosia - známý výrobce třaskavin.

Nedávno zástupci firmy přijeli například do Vietnamu, kde se nabízí prostor třeba pro výrobu trhavin, které se používají hlavně k těžbě některých nerostných surovin.

Munice (ilustrační foto) | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme