Bývalý premiér Gross se v dokumentu ČT omluvil, že nemluvil pravdu o svém bytě

Někdejší předseda vlády Stanislav Gross otevřeně přiznal, že nemluvil pravdu o tom, jak financoval svůj luxusní byt. Právě aféra kolem koupě jeho nemovitosti ho stála premiérské křeslo. Připravovaný dokument České televize mapuje životy českých premiérů po odchodu z čela vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení akce se zúčastnil

Zahájení akce se zúčastnil | Foto: Dopravní informační tisk. agentura

Stanislav Gross v dokumentu, který plánuje Česká televize odvysílat na podzim, promluví o tom, že ne vždy všechno, co říkal, myslel upřímně.

Byt, na který mu prý půjčil záhadný strýc Vik, si pořídil za peníze z poslaneckých náhrad a ke svému prospěchu využil i kontakty, které měl z politiky. Za to, že nemluvil pravdu, se v dokumentu omluví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaném dokumentu o českých premiérech mluvil redaktor Martin Karlík

„Všem vám, kteří jste mi před x lety důvěřovali a pak jste měli pocit, že jsem vás zklamal, tak vám se opravdu omlouvám. Je to něco, co cítím zapotřebí, aby zaznělo, a šlo ze mě ven,“ řekl České televizi Gross.

Současný premiér Bohuslav Sobotka je už jedenáctý v řadě. První byl Václav Klaus. Po něm přišla úřednická vláda Josefa Tošovského. Ten šéfuje v Institutu pro finanční stabilitu v Basileji.

Premiéři České republiky:
Václav Klaus (ODS): 1993–1998
Josef Tošovský (úřednická vláda): 1997–1998
Miloš Zeman (ČSSD): 1998–2002
Vladimír Špidla (ČSSD): 2002–2004
Stanislav Gross (ČSSD): 2004–2005
Jiří Paroubek (ČSSD): 2005–2006
Mirek Topolánek (ODS): 2006–2009
Jan Fischer (úřednická vláda): 2009–2010
Petr Nečas (ODS): 2010–2013
Jiří Rusnok (úřednická vláda): 2013–2014
Bohuslav Sobotka (ČSSD): od 2014

Současný prezident Miloš Zeman odstartoval éru premiérů z ČSSD. Po Zemanovi přišel Vladimír Špidla, který je dnes hlavním poradcem Bohuslava Sobotky. Pak následoval zmiňovaný Stanislav Gross.

Po něm přišel Jiří Paroubek. Ten se věnuje psaní knih a ekonomickému poradenství. Má v úmyslu stát se europoslancem.

Paroubka střídal Mirek Topolánek, který je v současné době předsedou Teplárenského sdružení České republiky a působí v dalších organizacích.

Předposlední premiér Jan Fischer by mohl zamířit opět ke statistice – do evropského statitstického úřadu Eurostat. Petr Nečas učí na vysoké škole a věnuje se poradenství. Poslední premiér Jiří Rusnok je od 1. března v bankovní radě ČNB.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme