Chebsko opět zasáhlo zemětřesní, otřesy dosáhly téměř čtyř stupňů

Zemětřesení o síle téměř 4 stupně zasáhlo Chebsko. Škody zatím lidé nehlásí. Epicentrum bylo v hloubce osmi kilometrů. I když jsou v této oblasti otřesy časté, ten dnešní byl za poslední dobu nejsilnější. Zemětřesení se opět projevilo zvukovou kulisou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cheb, Náměstí Jiřího z Poděbrad

Cheb, Náměstí Jiřího z Poděbrad | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Giorgio Gonnella

První údaje z Evropsko-Středomořského seizmologického centra uvádí magnitudu 3,9 stupně, automatická lokalizace České národní seizmické sítě uvádí dokonce 4,1 stupně.

Ačkoli jsou otřesy na Chebsku časté, dnešní odpolední otřes byl za poslední dobu nejsilnější, uvádějí svědci.

„Lidé mi říkali už včera, že cítili otřesy, ale dnes to bylo opravdu hodně. Ale když to budou jen takové otřesy, tak to ještě jde,“ říká starosta Nového Kostela na Chebsku Oto Teuber. „Já osobně jsem cítil dva záchvěvy, které byly doprovázené silnými akustickými vjemy," dodává.

Aktuální seizmogramy na webových stránkách Geofyzikálního ústavu České akademie věd zachytily silný otřes už dopoledne. Ten odpolední byl ale ještě silnější.

Podle seizmologa Josefa Horálka se toto zemětřesení chová jinak než ta předešlá.

„Aktivita začala dneska. Opravdu to je nečekané, z jakékoliv předběžné seismicity, která bývá běžná, se objevil takto silný otřes. Zatím nelze predikovat, jak bude pokračovat vývoj dál. Určitě se jedná o silný roj, ale zatím nelze říct nic detailnějšího,“ tvrdí.

Automatické systémy uvádějí epicentrum zemětřesení těsně za hranicemi s Německem.

ČTK, Andrea Strohmaierová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme