EP výrazně ovlivňuje národní zákony, lidé však k volbám moc nechodí

Už zítra se otevřou volební místnosti a Češi budou moci vybírat své zástupce v Evropském parlamentu na příštích pět let. I když Evropský parlament ovlivňuje podle odhadů na 70 procent národní legislativy, lidé mají pocit, že evropské volby nejsou důležité a k urnám moc nechodí. Ani ty letošní pravděpodobně nebudou výjimkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební místnost v brněnské Základní škole

Volební místnost v brněnské Základní škole | Foto: Tomáš Adamec

Evropský parlament je dnes pevnou součástí trojky hlavních institucí EU, vedle komise a rady. Bez souhlasu poslanců nemůže většina eurozákonů vstoupit v platnost.

Velký sál ve Štrasburku, kde se parlament schází, je tak při každém hlasovacím maratonu pod drobnohledem celé Evropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočil bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Hlasování tlumočené do všech oficiálních jazyků unie už přineslo nejedno překvapení. Nad některými rozhodnutími parlamentu běžný občan jásá, jako když poslanci výrazně omezili maximální cenu, kterou lidé zaplatí za používání mobilních telefonů v zahraničí.

Z jiných rozhodnutí europoslanců však jejich kolegy v unii leckdy bolí hlava.

Třeba parlament smetl ze stolu zásadní reformu telekomunikačního trhu, a to jen proto, že někteří poslanci chtěli uznat přístup k internetu za základní lidské právo.

Přesto existuje jeden paradoxní trend, pravomoci europarlamentu sice pravidelně narůstají, ale účast lidí v evropských volbách se stejnou pravidelností klesá. Jak je to možné?

„Občané necítí, že by hlasování ve volbách do Evropského parlamentu bylo tak důležité jako hlasování v národních volbách. Pravomoci parlamentu se zvýšily, ale stále nemůže rozhodovat o věcech, které jsou pro lidi skutečně důležité, jako jsou třeba daně, kvalita vzdělávání nebo předpisy ve zdravotnictví. Většinu pravomocí týkajících se domácích záležitostí mají pořád v rukou jednotlivé vlády,“ říká Simon Taylor, novinář z týdeníku European Voice.

Proces evropské integrace se prostě nachází v určitém bodě. Kdo ví, jestli vůbec někdy dospěje tak daleko, aby europoslanci rozhodovali třeba o daních nebo školství.

Dnes jsou prostě evropské volby v porovnání s těmi národními vnímány jako méně důležité, a lidé k nim proto nechodí zrovna ve velkém počtu.

Mechanismus volby do Evropského parlamentu | Foto: Michal Jindra

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme