Ujet tři kilometry za dvě hodiny? Rychlík do Ústí zdržela krádež kabelu, cestující byli potmě

Naštvaní cestující, tma ve vagónu a skoro dvě hodiny strávené na jednom místě bez pořádného vysvětlení. Tak to vypadalo v jednom z večerních rychlíků, který jel z Prahy do Ústí nad Labem. Mohla za to krádež kabelu zabezpečovacího zařízení. Cestující si ale mohou České dráhy požádat o odškodné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak

vlak | Foto: Alena Palečková

Nikdo z cestujících dlouho nevěděl, proč vlak vlastně na místě stojí. „Nejdou výhybky. Vysuneme vlak dozadu, na nějakou kolej vedle. Pak už prý pojedeme,“ řekla průvodčí po hodině cestujícím, mezi kterými byl i redaktor Českého rozhlasu Jaroslav Plašil.

Téměř dvě hodiny popojížděl vlak mezi hlavním nádražím, nádražím Libeň a stanicí Bubny. Cestující proto nestihli navazující spoje a někteří si museli vzít domů i taxi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve zpožděném vlaku cestoval reportér Jaroslav Plašil. Situaci komentovali mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský a mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová

Lidé navíc museli být ve vlaku potmě. „Dlouho jsme stáli a je to vybité,“ komentovala průvodčí.

Zpoždění měl na svědomí zloděj, který na odbočce Rokytka ukradl kus kabelu od zabezpečovacího zařízení. „Na dvě hodiny, než se chyba odstranila, musel být zastavený provoz,“ vysvětlil mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Jakub Ptačinský

Tři rychlíky a 11 osobních vlaků bylo podle něj odřeknuto, zbytek vlaků měl zpoždění kolem půl hodiny, protože jely odklonem. Dotyčný rychlík do Ústí nad Labem na tom byl nejhůř ze všech, měl zpoždění 107 minut.

Ztracený čas sice cestujícím už nikdo nevrátí, mohou ale po dopravci požadovat odškodné.

„Odškodné dostane cestující v případě, že je zpoždění vlaku 60 až 119 minut. Získá 25 procent z ceny jízdenky, ale jízdné musí činit nejméně 400 korun,“ vysvětlila mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Potvrzení o zpoždění vlaku | Foto: Jaroslav Plašil

Při vyšším zpoždění je už polovina od ceny jízdenky 200 korun. Celý postup je podle ní na webových stránkách Českých drah.

Pokud lidem navíc kvůli zpoždění ujede poslední spoj domů, mohou po dopravci požadovat i proplacení taxi.

„Moje zkušenost je taková, že pokud je zpoždění, tak se vlakvedoucí lidí ptá, kam pokračují dál, jakým jedou spojem,“ dodala Pistoriusová s tím, že někdy zaměstnanci Českých drah rozvážejí lidi až před dům.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme