Počet obětí záplav na Balkáně přesáhl 50. Lidem hrozí, že nebudou mít co jíst

Velká část Balkánu je pod vodou. Bosna a Hercegovina i Srbsko žádají o mezinárodní pomoc. Dosavadní bilance nejhorších záplav za posledních 120 let je nejméně 30 mrtvých v Bosně a 19 obětí v Srbsku, kde už evakuovali 25 tisíc lidí. S následky katastrofy pomáhají bojovat mnohé země, včetně Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy v Bosně a Srbsku. Obec Krupanj, západně od Bělehradu

Záplavy v Bosně a Srbsku. Obec Krupanj, západně od Bělehradu | Zdroj: Reuters

Voda zaplavila nejen vesnice a rodinné domy, ale také sídliště.

Hlavně však poškodila zemědělskou půdu, což ohrožuje úrodu. Bosna a Srbsko proto budou potřebovat pomoc i poté, co voda odteče do Dunaje, protože nebude co sklízet.

Sbírky pro Bosnu a Hercegovinu a Srbsko
ADRA: číslo účtu 34983498/0300, v.s. 510
Člověk v tísni: číslo účtu 51945194/0300

Záběry bosenské a srbské televize ukazují domy zatopené až po půdu, ze kterých záchranáři vyzvedávají obyvatele skrze probouranou střechu.

Zručnost pilotů helikoptér je až neuvěřitelná – balancují ve vzduchu metr nad střechou, zatímco lidé se ze zoufalosti chytají ližin. Dva soukromé vrtulníky poskytl záchranářům i srbský režisér Emir Kusturica.

S evakuací pomáhají také například členové sportovního klubu raftařů z Bihače na západě Bosny. Jsou i na řece Uně, kde ale situace není tak kritická.

Bosenští dobrovolníci pracují na záchraně zbytků vesnice po sesuvu půdy u Tuzly severně od Sarajeva | Foto: ČTK/AP

Proto vzali modré rafty a vyrazili do ulic města Doboj zaplavených řekou Bosna. Například odváželi nemocné dítě do nemocnice. Sportovcům ho z přízemí přes balkon podávali rodiče. Dobrovolníci dítě v člunu ihned zabalili do bund a do dek, aby neprochladlo.

Televize ale přinášejí i radostnější obrázky, například odklízení bahna nebo lidi mávající záchranářům na člunech, kteří rozvážejí jídlo a pitnou vodu. Lidé jim děkují a dodávají si odvahy.

Dětem pomůže Djoković

Vedle režiséra Kusturici oznámil pomoc po turnaji v Římě i srbský tenista Novak Djoković. Jeho rodina má nadaci, která pomáhá vybavit školy a školky a zaměřuje se na vzdělávání dětí. Teď pomoc ještě zesílí.

Sám Djoković řekl, že všechny peníze, které dojdou na konto nadace, půjdou do povodněmi postižených oblastí právě na obnovu škol a školek. Spolu s vládou a organizací UNICEF chce nadace zajistit dětem ve vyplavených regionech lepší budoucnost.

Obyvatele ohrožují miny

Největší problém v povodněmi postižených oblastech jsou teď ale miny z občanské války. Byly položené kolem řek. Ty odnesly miny z polí, kde dříve byly, neznámo kam.

I kdyby tak existovaly plány minových polí, teď jsou k ničemu. Další problém je, že nejde o kovové, ale plastové miny, které se tudíž těžko hledají detektory kovů a dobře plavou. Odhaduje se, že po válce v Bosně zůstalo v zemi téměř deset tisíc min.

Češi poslali balíčky první pomoci

S následky katastrofy pomáhají bojovat mnohé země, včetně Česka. Na okamžitou humanitární pomoc zatím vyčlenilo 5 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Szunyog, velvyslanec v Bosně a Hercegovině, v pořadu Stalo se dnes

Do oblasti poslalo už přes tisíc balíčků první pomoci. „To je balíček, který obsahuje turistický vařič, prostředky na čištění vody, hygienický balíček a lékárničku,“ upřesňuje velvyslanec v Bosně a Hercegovině Tomáš Szunyog s tím, že balíček je určený zejména pro osoby, které jsou evakuované.

Szunyog chce v úterý navštívit města Doboj a Maglaj ve střední Bosně, kde podle něj voda už ustoupila. „Abych tam provedl rekognoskaci terénu a podíval se, jaké jsou další možnosti, a na co by bylo možné využít humanitární pomoc, o které český ministr zahraničních věcí rozhodl v pátek,“ doplňuje.

Ničivé záplavy se zatím podle něj nijak nedotkly Čechů ani české komunity v zemi. Ministerstvo zahraničí navíc umístilo na webové stránky doporučení, aby lidé do Bosny a Hercegoviny necestovali.

„Samozřejmě v Bosně a Hercegovině je i menší komunita Čechů, kteří jsou ale občané Bosny a Hercegoviny. Jsme s nimi ve stálém kontaktu, zatím jsme neměli žádné informace, že by byli v bezprostředním ohrožení,“ uzavírá Szunyog.

Povodně v Srbsku, Bosně a Hercegovině | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, ČRo, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme