Na volby do europarlamentu se v Česku chystá 14 777 okrskových komisí

Do voleb do Evropského parlamentu zbývá jediný den. Po celé republice se připravuje také 14 777 volebních komisí. V každém okrsku budou komisaři dohlížet na regulérnost voleb, odpovídat na organizační dotazy a v sobotu po uzavření místností počítat hlasy. Výsledek si ale musí nechat pro sebe až do nedělní 23. hodiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé přicházeli již krátce po 14. hodině volit své kandidáty do Evropského parlamentu

Lidé přicházeli již krátce po 14. hodině volit své kandidáty do Evropského parlamentu | Foto: Tomáš Adamec

Každá komise má pět členů, jen v okrscích do tří set voličů může být čtyřčlenná.

„Jde zde zajištěna i politická kontrola, protože členové okrskových volebních komisí bývají zástupci politických stran, které je nominují. V případě, že se nenaplní počet členů okrskové volební komise, zbylé členy nominuje starosta obce,“ říká Jan Cieslar z Českého statistického úřadu.

„Každá okrsková volební komise má svého předsedu a místopředsedu. O těchto funkcích rozhodne na prvním zasedání komise los. A potom má svého zapisovatele, který je jmenován starostou,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O fungování okrskových komisí informovala redaktorka Lenka Jansová

Adresa komise, ke které má volič přijít, je na lístcích. Ti, kteří přesto pochybují, se můžou podle Jiřího Korbela z ministerstva vnitra obrátit na svůj obecní úřad.

„Pokud tuto informaci nenajdou na úřední desce či v úředních tiskovinách, zaměstnanci úřadu jim sdělí nejen, kde se volí, ale i do jakého okrsku patří. Navíc volební komise jsou často na stejném místě, jako byly při parlamentních volbách,“ podotýká Korbel.

Jakmile v sobotu ve dvě hodiny odpoledne skončí volby, komisaři začnou počítat hlasy. Výsledky ale zveřejní Český statistický úřad až v neděli ve 23 hodin. Čeká se na poslední zemi Evropské unie Itálii.

„Poté, co v sobotu okrskové volební komise hlasy sečtou a odevzdávají hlasy přebíracím místům, až do neděle členové volebních komisí nesmějí sdělovat výsledky za jednotlivé okrsky. Je to dokonce sankcionováno pokutou 30 tisíc korun,“ dodává Jiří Cieslar.

Evropská směrnice upravuje jen základní princip voleb, třeba že musí být všeobecné, přímé a s tajným hlasováním. Všechno ostatní, tedy i pravidla pro volební komise, si jednotlivé členské státy přizpůsobují podle svých tradic.

Mechanismus volby do Evropského parlamentu | Foto: Michal Jindra

Lenka Jansová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme