Po tropech přijdou do Česka bouřky, místy mohou přinést přívalový déšť a kroupy

Česko si poslední dny užívá léto. Teploty šplhají přes 25 stupňů, a dnes by měly poprvé v letošním roce překonat dokonce i hranici tropické třicítky. Už v pátek ale přijdou bouřky, které mohou být podle upozornění meteorologů i velmi silné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teplé počasí, horko, vedro, léto, teplo

Teplé počasí, horko, vedro, léto, teplo | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Už dnes dopoledne teploměry na některých místech vyšplhaly k 26 stupňům. Je tak pravděpodobné, že odpoledne pokoří i třicítku.

„Celá republika bude mít rozmezí teplot 26 až 30 stupňů Celsia. Větší pravděpodobnost je v nížinách jak v Polabí, tak na jižní Moravě a také na stranách přilehlých ke slunci,“ řekl František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálním počasí informoval na Radiožurnálu meteorolog František Šopko

Pátek bude zpočátku ještě slunečný, během dne ale od západu přijdou se studenou frontou mraky a odpoledne se v Čechách objeví přeháňky a bouřky, místy intenzivní.

„Ojediněle očekáváme srážkové úhrny kolem 50 milimetrů čili přívalové srážky, kroupy a nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu,“ upozornil Šopko s tím, že místy může dojít i k rozvodnění menších řek a potoků, zatopení níže položených míst, sklepů nebo podemletí komunikací.

Páteční teploty zůstanou vysoké, mezi 27 až 31 stupni, pouze na západě bude o něco chladněji. A podobný charakter počasí má pokračovat i o víkendu.

Varování ČHMÚ před velmi silnými bouřkami platí od pátečních 14.00 až do 22.00 pro Karlovarský a Plzeňský kraj, od 15.00 do sobotního rána pro ostatní české kraje, Prahu a Vysočinu.

„V sobotu se budou vyskytovat přeháňky a bouřky místy po celé České republice, ale četnější budou ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině a na západě Moravy. Co se týče neděle, lepší počasí bude v Čechách - většinou polojasno a jen ojediněle přeháňky nebo bouřky, na Moravě a ve Slezsku bude oblačnosti více, na většině území přeháňky a bouřky, ojediněle zase intenzivní,“ upřesnil meteorolog.

Odpolední teploty v sobotu vystoupí na 22 až 26 stupňů, druhý víkendový den pak na 23 až 27 stupňů Celsia.

Bouřka (ilustrační foto) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jakub Šídlo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme