Jihočeské muzeum se poprvé po obnově otevře na podzim, nabídne výstavu hub

Rekonstrukce Jihočeského muzea je u konce. Za osmnáct měsíců dostala budova nový zevnějšek, významnou proměnou prošly i vnitřní prostory. Na návštěvníky čekají také unikátní exponáty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihočeské muzeum

Jihočeské muzeum | Foto: Filip Víšek

„Přizpůsobili jsme provoz muzea všem kategoriím a vrstvám návštěvníků s důrazem na školní mládež, na interaktivitu. K tomuto účelu jsme vyčlenili dva až tři samostatné sály, kde by tato výuka mohla probíhat,“ popisuje změny uvnitř Jihočeského muzea bývalý ředitel Pavel Šafr.

Návštěvníci se mohou těšit na nové prostory i expozice. „Pro příští rok musíme připravit expozici, která bude věnovaná magistrátnímu městu a 750. výročí jeho založení, a potom bychom chtěli budovat další,“ slibuje současný ředitel František Štangl a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Co nabídne po rekonstrukci Jihočeské muzeum, zjišťovala Jitka Cibulová Vokatá

„V mezidobí nainstalujeme nějaké tematické výstavy. Předpokládáme, že přes naše kluby se dostaneme i ke spolupráci s mykology, orchideáři a dalšími sdruženími a společnostmi.“

V nových výstavních prostorách se objeví i unikátní exponáty, které návštěvníci neměli zatím možnost nikdy vidět.

„Například anglické jízdní kolo, které pochází z 80. let 19. století. Na světě existují jen tři exempláře tohoto kola. Jednou z unikátních věcí bude gotická číše, která byla nalezena v Budějovicích, nebo kožená kázule (součást liturgického oděvu, pozn. red.). V České republice je jich asi osm,“ vyjmenovala historička umění Nora Jelínková.

Jihočeské muzeum bude pro veřejnost prozatím nepřístupné. Celá budova se otevře až v příštím roce po dokončení všech expozic. Návštěvníci budou mít ale možnost nahlédnout do opravených prostor už letos na podzim, kdy se uskuteční tradiční výstava hub.

Jitka Cibulová Vokatá, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme