Občanský zákoník se nevyhne změnám, na programu jsou svěřenské fondy

Nový občanský zákoník je účinný teprve od ledna, ministerstvo spravedlnosti už ale plánuje jeho změny. Jako první začne už v úterý řešit takzvané svěřenské fondy. Část odborníků navrhuje tuto novinku zrušit. Podle nich totiž nahrává korupčníkům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Občanský zákoník

Občanský zákoník | Foto: Tomáš Adamec

Svěřenský fond si od ledna může založit každý, kdo se bojí o svůj majetek. Třeba prosperující majitel si tak může ochránit svoji firmu před tím, aby ji po jeho smrti zničili nezodpovědní potomci.

Jenže podle řady expertů mohou tyto fondy posloužit i k odklánění nelegálně získaného jmění. Například náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová proto prosazuje, aby se svěřenské fondy zase rychle zrušily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o svěřenských fondech zjišťoval Antonín Viktora

„Jde vlastně o anonymní formu vlastnictví, kdy se někdo může vyhnout tomu, aby se dalo indentifikovat, komu majetek patří. Mohlo by dojít ke zneužívání těchto svěřenských fondů za účelem praní špinavých peněz a k daňovým únikům," myslí si.

V praxi už někteří právníci veřejně doporučují svěřenské fondy jako nástroj pro anonymní podnikání. Podle Zenona Flowarczného ze společnosti PricewaterhouseCoopers se o ně ale lidé zajímají hlavně z jiných důvodů.

„My jsme se zatím setkali se zvýšeným zájmem o způsob fungování svěřenských fondů mezi fyzickými osobami a majetnějšími Čechy, pro které se jeví tyto fondy nebo jejich ekvivalenty v zahraničí zajímavé z pohledu zamezení rizik rozdrobení majetku," vysvětluje.

Seznamte se s Občanským zákoníkem v naší interaktivní aplikaci

Číst článek

O další budoucnosti svěřenských fondů v Česku tak rozhodne ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO. Už kvůli tomu svolala radu odborníků, říká mluvčí resortu Kateřina Hrochová.

„27. května se sejde na ministerstvu expertní skupina, z toho by měl vzejít nějaký názor, který potom bude paní ministryně zvažovat," uvádí.

Rozhodnutí by mělo padnout ještě do poloviny tohoto roku.

Jan Herget, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme