Strany na kampani před eurovolbami prodělaly. Přesto před podzimními šetřit nebudou

Politické strany na kampani do eurovoleb většinou prodělaly. Už na podzim se bude volit znovu, tentokrát do třetiny Senátu a obecních zastupitelstev. Strany se navzdory mínusovému účtu za eurovolby šetřit nechystají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Evropského parlamentu v Praze

Volby do Evropského parlamentu v Praze | Foto: Filip Jandourek

ČSSD počítala s tím, že na eurovolbách prodělá. Přesto plánuje vydat na podzimní volební kampaň zhruba 55 milionů korun.

„Sociální demokracie se řídí schváleným rozpočtem, který samozřejmě s většími výdaji na eurovolby počítal a počítá s běžnými výdaji, které se týkají zajištění kampaně do obcí a měst i do Senátu,“ potvrdil místopředseda pro hospodaření Martin Starec.

Hnutí ANO zatím neví, kolik peněz na podzimní volby vynaloží. Vycházet bude hlavně z potřeb jednotlivých regionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výdajích politických stran na předvolební kampaň natáčela reportérka Jana Čermáková

KDU-ČSL se nechystá šetřit na podzimní kampani, neodradí ji ani mírná asi půlmilionová ztráta z eurovoleb. Ostatní strany dopadly daleko hůř.

„Budeme rádi, když to bude pohybovat mezi pěti a sedmi miliony korun dohromady na kampaň komunální i senátní. U komunální počítáme i se zapojením kandidátů v jednotlivých obcích a městech,“ řekl volební manažer KDU-ČSL Vít Doležálek.

Jasnou představu o rozpočtu na kampaň pro podzimní komunální a senátní volby má KSČM. Podle místopředsedkyně strany pro ekonomiku Miloslavy Vostré investují do deseti milionů korun.

„Rozpočty máme schválené, pevně dané bez ohledu na to, jak které volby dopadnou nebo nedopadnou, máme financování připraveno. Toto opravdu neovlivní financování například podzimních voleb,“ vysvětlila Vostrá.

Předvolební billboard Strany práv občanů-zemanovců (SPOZ) s tváří prezidenta Miloše Zemana v Praze-Letňanech. | Foto: ČTK

Ani opoziční TOP 09 a Starostové a nezávislí se nechystají kvůli ztrátě z eurovoleb na podzimních volbách šetřit.

Eurokampaní se totiž podle volebního manažera Jaroslava Poláčka ve skutečnosti nezadlužili, platili ji z peněz, které předem našetřili ve společném volebním fondu.

Volby do EP 2014: příjmy a výdaje stran | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme