Češi mají poslední pracovní den na vyřízení voličského průkazu k volbám do EP

Dnes je poslední pracovní den, kdy můžou lidé zažádat o voličský průkaz. Potřebuje ho každý, kdo chce volit do Evropského parlamentu mimo své trvalé bydliště. Opozdilci ještě na některých úřadech dostanou šanci i ve státní svátek 8. května. Řada úřadů a radnic by měla mít mimořádně otevřeno, ale zdaleka ne všechny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zamčená volební urna.

Zamčená volební urna. | Foto: Tomáš Adamec

Volit mimo své bydliště se Češi letos moc nechystají. Alespoň to vyplývá z reakcí úřadů a radnic.

Zájem o voličské průkazy je podle nich ve srovnání s loňskými sněmovními volbami nízký. Lidé budou buď doma, nebo volit vůbec nepůjdou.

Jsou ale i ti, kteří průkaz chtějí. A s komplikacemi ve státní svátek počítají, všechno už proto mají zajištěné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace potřebné k vyřízení žádosti o voličský průkaz pro volby do Evropského parlamentu shrnula Lenka Jansová

„S manželem jsme si dali záležet a vyšli jsme s předstihem, protože jsem nechtěla, abychom to honili na poslední chvíli. Ani nevím, jestli bude mít úřad otevřeno,“ svěřila se Českému rozhlasu oslovená žena.

Pokud si lidé půjdou pro průkaz osobně, stačí jim občanka. Pokud žádají písemně, nesmí chybět ověřený podpis. Žádost musí být na úřadě také nejpozději do 8. května. Podle Ondřeje Jíchy z radnice Prahy 2 jsou i další možnosti.

„V případě, že je žádost podána do datové schránky, tak tam je autentizace zaručena samotným prostředím datových schránek, a pak je ještě možnost podat elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem, tam je to také bez problémů,“ ujišťuje.

Na úřadě druhé pražské městské části zatím evidují 60 žádostí o voličský průkaz. Když se volilo do Poslanecké sněmovny, chtělo tehdy průkaz skoro 1500 lidí. Ministerstvo vnitra zatím žádosti za celou republiku nepočítá. Žádá ale úřady o vstřícnost.

Vše o volbách do Evropského parlamentu najdete zde

Číst článek

„Vzhledem k tomu, že 8. květen je státní svátek, doporučili jsme úřadům, aby vyšly občanům vstříc a umožnili žádat o voličské průkazy i v den státního svátku,“ říká za resort Jiří Korbel.

Ministerstvo také doporučuje, aby se lidé, kteří žádost nechají na poslední chvíli, na svém úřadě informovali, jestli bude 8. května fungovat.

Mechanismus volby do Evropského parlamentu | Foto: Michal Jindra

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme