Díky přímé spolupráci úřadů práce a firem našly zaměstnání už tisíce lidí

Už více než čtyři měsíce hledají zaměstnanci úřadů práce volné pracovní pozice přímo v terénu – přes 300 úředníků osobně navštěvuje firmy či obce. Díky tomu přibyly v databázi úřadů práce stovky nových míst. Úředníci se zároveň snaží doporučit vhodného pracovníka, případně nabídnout rekvalifikaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ústí nad Labem

Úřad práce v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Jestliže se podívám na to, kolik lidí se úřadu práce podařilo spárovat přímo s vhodným pracovním místem, bez jakékoliv další podpory, tak to číslo nám skutečně rapidně narůstá. Oproti lednu, kdy takových lidí bylo asi 2000, jich v březnu bylo 6000,“ říká generální ředitelka Úřadu práce České republiky Marie Bílková.

Nejlépe se tato metoda uplatňuje v krajích s nejvyšší nezaměstnaností, nejhůře pak v hlavním městě. „V Praze je zaměstnavatelů nejvíce, ale jsou nejméně ochotni spolupracovat s úřadem práce, protože zaměstnanci k nim vlastně přirozeně přijdou sami,“ vysvětluje Bílková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové metodě mluvila generální ředitelka Úřadu práce České republiky Marie Bílková

Například úřad práce v Trutnově oslovil od začátku roku už více než 300 firem z regionu. Odpověděla jen necelá třetina, a to přestože v Podkrkonoší je více než devítiprocentní nezaměstnanost.

„Spousta lidí byla nazlobená, že před lety měli problémy s úřadem práce, takže na něj zanevřeli,“ vysvětluje Iveta Součková. Na úřad práce nastoupila nedávno a stala se členem nově zřízeného týmu monitoringu.

Úřad práce přitom může zaměstnavateli nabídnout velice zajímavé podmínky – například na mzdu člověka do třiceti let přidat víc než 200 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak funguje monitorovací tým z úřadu práce, zjišťoval v Trutnově redaktor Václav Plecháček

„Pro vysokoškoláka je to 17 tisíc hrubého, pro středoškoláka15 tisíc a pro člověka, který má střední odborné učiliště nebo základní vzdělání, je to 13 tisíc po dobu jednoho roku,“ vysvětluje vedoucí trutnovského oddělení Alena Škarková.

Podnikatelé a firmy mohou dostat příspěvek i na vytvoření míst pro další lidi, kteří to na trhu práce mají těžké. „Třeba pro osoby v předdůchodovém věku, tam je příspěvek ve výši devíti tisíc po dobu šesti měsíců,“ upozorňuje Škarková.

Někteří podnikatelé už nabídku využili. Ředitel trutnovského velkoobchodu s ovocem a zeleninou Tomáš Bučil prý v minulosti neměl s úřadem práce dobré zkušenosti, teď si však spolupráci chválí.

Ukázat možnosti spolupráce

„Tohle byla nabídka a my jsme po ní hned skočili. Říkali jsme, že to je přesně to, co potřebujeme,“ podotýká. Trutnovský úřad práce tak za několik posledních měsíců ztrojnásobil nabídku nových míst.

Zaměstnanci úřadů práce se také snaží aktivně zjišťovat, kde jaká volná místa jsou. Podnikatelé a firmy totiž v současné době nemají povinnost tyto informace hlásit.

„Cílem návštěv není ,pouze‘ přinést nová volná místa, ale také zaměstnavatelům ukázat, jaké další možnosti a příležitosti ve spolupráci s úřadem práce jsou. Předpokládáme tedy, že příliv pracovních míst bude trvalý,“ uzavírá generální ředitelka Úřadu práce České republiky Marie Bílková.

Václav Plecháček, krw, Jan Beneš, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme