Kerviel má do půlnoci nastoupit do vězení, chce schůzku s Hollandem a odklad trestu

Bývalý makléř společnosti Société Générale Jerome Kerviel, který svými podvody způsobil bance miliardové škody, odmítá nastoupit do vězení. Do dnešní půlnoci se má přihlásit v Mentonu na policejní stanici, jinak na něj francouzské úřady vydají mezinárodní zatykač.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jerom Kerviel čeká v italském městě Ventimiglia a těší se velké pozornosti novinářů

Jerom Kerviel čeká v italském městě Ventimiglia a těší se velké pozornosti novinářů | Zdroj: Reuters

Kerviel opakovaně žádá prezidenta Francoise Hollanda o přijetí a o odklad trestu. „Chci, aby prezident Holland zaručil imunitu svědkům. Ta jim umožní otevřeně mluvit o pozadí mé aféry," tvrdí Kerviel.

Soudní proces podle něj není legitimní, protože soudce nepřipustil svědky, kteří by prý do případu vnesli jiné světlo. Bývalý makléř prohlásil, že zůstane v Itálii, dokud nedostane od prezidenta Hollanda odpověď.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd

Kerviel v minulých týdnech vykonal pouť do Říma, kde ho přijal papež František. Teď je v italském městě Ventimiglia, kousek od hranic s Francií. Zajistil si velkou publicitu a čeká na další krok francouzských úřadů. Dá se předpokládat, že by ho mohla nakonec zatknout italská policie.

Kerviel dostal už dříve ve Francii tři roky vězení. Bance Société Générale způsobil riskantními operacemi škodu skoro pět miliard eur, v přepočtu asi 137 miliard korun. Jeho příznivci ho vnímají jako bojovníka proti bankovní mašinérii a francouzskému soudnictví.

Igor Maňour, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme