Stát na evropských volbách ušetří. Kvůli nízké účasti voličů dostanou strany méně

Strany na evropských volbách šetřily, míň za ně zaplatí i stát. Stranám, které splnily požadovaný limit, vyplatí za hlasy voličů – kvůli nízké volební účasti – méně peněz, než se čekalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Evropského parlamentu

Volby do Evropského parlamentu | Zdroj: ČTK

Za kampaň před evropskými volbami byly politické strany ochotné utratit méně než za kampaň před sněmovními volbami. Rozdíl byl u některých až v násobcích. Šetřilo se především na drahých agenturách, o to více jsme viděli billboardů.

Nejvíc peněz na kampaň uvolnila ČSSD, a to 25 milionů korun. Od státu dostane stejně jako všechny ostatní strany po 30 korunách za každý hlas. To bude zhruba šest a půl milionu korun. Celkem tedy sociální demokraté prodělali 18 a půl milionu. Šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka si ale nestěžuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se politickým stranám evropské volby vyplatily, zjišťovala redaktorka Věra Masopustová

„My jsme dělali velmi uměřenou kampaň, to znamená, byla mnohem skromnější než v minulých letech. A myslím si, že pro sociální demokracii ten volební výsledek nebude nějaký ekonomický problém,“ řekl Sobotka.

Zhruba 11 milionů tratí na volbách hnutí ANO, ale jeho šéfa, ministra financí Andreje Babiše to také netrápí.

„Já myslím, že jsme měli velice nízký rozpočet - 18,5 milionu - a myslím si, že když jsem se tak díval na billboardy pan Paroubka, tak ten musel mít větší rozpočet než my, i když nevím, kde na to vzal peníze, ale to je jeho problém.“

Volby do EP 2014: příjmy a výdaje stran | Foto: Český rozhlas

Výsledky eurovoleb rozložení sil v koalici nezmění, tvrdí lídři všech tří vládních stran

Číst článek

TOP 09 přijde po volbách zhruba o necelé tři miliony. Volební manažer strany, exministr zdravotnictví Leoš Heger je spokojený.

„Takže jsme velice racionálně do toho dali peníze a není pravda, že by naše hnutí mělo nějaké bezlimitní možnosti; takže šetříme, protože máme nějaké dluhy. A myslím si, že to dopadlo dobře v rámci toho budgetu,“ poznamenal Babiš.

Záleží na síle podpory a schůdnosti v koalici, říká o kandidatuře na post eurokomisaře Telička

Číst článek

„Těch 10 milionů jsme zdá se nepřekročili, účty se samozřejmě budou sčítat až později, ale myslím si, že to bylo docela pod kontrolou, že to expandování nad tuto částku nebude nijak velké.“

„Všechny strany do toho nedaly tolik jako do domácích voleb, ale přesto si myslím, že my jsme patřili k těm skromnějším, a ten výsledek ukazuje, že jsme byli velmi efektivní,“ zhodnotil kampaň Heger.

Předseda zelených Ondřej Liška rezignuje kvůli eurovolbám na funkci

Číst článek

I KDU-ČSL může být v klidu. To, co do předvolební kampaně lidovci vložili, se jim až na půl milionu korun vrátí zpět.

Spokojený může být i stát. Na volby uvolnil půl miliardy korun - to je na všechny náklady, například tisk volebních lístků nebo pronájem elektroniky. Stranám pak pošle kvůli malé volební účasti jen 42 milionů a zhruba 481 tisíc korun.

Tím, kdo na volbách z finančního hlediska vydělal, by mohla být Strana zdravého rozumu. Ta se sice do Evropského parlamentu nedostala, ale se ziskem hlasů nad jedno procento má nárok na peníze od státu. Za 24 724 hlasy dostane zhruba 740 tisíc korun.

A jak Českému rozhlasu před volbami říkal lídr strany Petr Hannig, kampaň prý dělali s kolegou, jezdili autem a utráceli tak hlavně za benzín.

Volby do EP 2014: strany, které překročily 5% hranici | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme