Při zásahu ukrajinských vojáků v Krasnoarmijsku zemřel nejméně jeden člověk

Nejméně jeden člověk zahynul při zásahu vládních vojáků v Krasnoarmijsku na východě Ukrajiny. Separatisté hovoří o nejasném počtu mrtvých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci hlídkují na silnici vedoucí do Slavjansku

Ukrajinští vojáci hlídkují na silnici vedoucí do Slavjansku | Foto: Darko Vojinovic | Zdroj: ČTK

Incident začal tím, že příslušníci nově vytvořené dobrovolnické Národní gardy, která je ozbrojenou složkou ukrajinské vlády, obsadili budovy, kde mělo probíhat referendum o nezávislosti Doněcké republiky.

Zabavili urny a lístky a znemožnili tak hlasování, které bylo podle ukrajinských zákonů nelegální.

Dav shromážděných obyvatel města začal protestovat, načež gardisté z jednotky Dněpr zahájili střelbu do vzduchu.

Jeden muž, který se podle ukrajinských médií pokoušel zastavit obrněný vůz, přitom přišel o život. Další neupřesněný počet lidí utrpěl zranění.

Referendum proruských radikálů o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny dnes provázely i další incidenty, žádný z nich však podle dostupných zpráv nevedl ke ztrátám na životech.

Referenda o nezávislosti na Ukrajině provázel překvapivě velký zájem voličů

Číst článek

Podle mluvčího ukrajinského prezidenta dnes v celém regionu pokračuje protiteroristická operace, při níž bylo zlikvidováno mnoho separatistů, přesný počet ale neuvedl. Na některých místech je prý operace v závěrečné fázi.

O referendum, v němž obyvatelé Doněcké a Luhanské oblasti hlasovali o nezávislosti na Ukrajině, byl nečekaně velký zájem voličů. Před volebními místnostmi se často tvořily dlouhé fronty.

Výsledky referenda by měla Ukrajina znát zítra. Kyjev, Evropská unie a většina západních zemí považují plebiscit za nelegální.


Zvětšit mapu

Alexander Tolčinský, ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme