Dobrá obrana něco stojí, zdůraznil v Bratislavě šéf NATO Rasmussen

Státy Visegrádské čtyřky plánují úzkou vojenskou spolupráci. S výjimkou Polska ale V4 dává na obranu pořád málo. A Severoatlantická aliance to kritizuje. Česká vláda teď na bezpečnostní konferenci GLOBSEC v Bratislavě slíbila zlepšení. Protože na konferenci dorazil i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, čekala se od něj ostrá kritika slovenské armády. Ta je finančně ještě víc podvyživená než ta česká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na veletrhu obranné techniky IDEB v Bratislavě

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na veletrhu obranné techniky IDEB v Bratislavě | Foto: Vojtěch Berger

„Dobrá obrana sice něco stojí, je to ale pořád mnohem levnější než žít v nebezpečném prostředí,“ řekl v Bratislavě generální tajemník NATO Rasmussen.

Slovenský premiér Robert Fico mu ale jasně vzkázal, že Slovensko nebude svoje výdaje na armádu zvyšovat, protože na to zkrátka nemá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bezpečnostní konferenci zemí V4 sledoval v Bratislavě zpravodaj Vojtěch Berger

Slovenské výdaje na obranu dosahují momentálně asi 1 procenta HDP. Aliance přitom požaduje aspoň o procento víc.

„Slovensko je země, kde jsme si prošli mimořádně náročnou konsolidací veřejných financí, kde je sociální situace úplně jiná, než v jiných zemích. A otázka zvyšování rozpočtu na armádu je na Slovensku mimořádně citlivá,“ uvedl Fico.

Rasmussen přesto nepřidal ostřejší kritiku Slovenska, na rozdíl od své nedávné návštěvy Prahy.

Slovenská armáda přitom zatím neprošla zásadní modernizací vzdušných ani pozemních sil a její stav se obecně hodnotí jako horší než v případě Česka.

„Samozřejmě, že bychom potřebovali více peněz, ale těch kritérií je více. A jedním z nich je, že dáme do určité doby 20 procent na modernizaci a výzbroj,“ připomněl slovenský ministr obrany Martin Glváč.

Praha chce přestat plýtvat

Český premiér Bohuslav Sobotka v Bratislavě slíbil, že se Praha pokusí zastavit pokles obranných rozpočtů. Pro začátek je podle něj důležité přestat plýtvat:

„A to je možnost zvýšit efektivitu obranných výdajů. Což si myslím, že je v každém případě naše trvalá povinnost vůči daňovým poplatníkům. Zvýšit efektivitu prostřednictvím spolupráce všech zemí Visegrádské skupiny.“

Podobně to vidí i ministr obrany Martin Stropnický:

„Ministerstvo obrany nikdy nepatřilo k nějakým báječným hospodářům. Musíme se naučit nejdříve spravovat rozpočet, dokázat, že utrácíme za správné věci ve správném množství a správné kvalitě.“

Ušetřit peníze má všem visegrádským zemím jejich vojenská spolupráce. Za dva roky má být připravená společná bojová jednotka V4ky, plánuje se společný nákup vojenské techniky nebo společná vojenská cvičení.

Vojtěch Berger, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme