Ministři brzy vyjedou na Šluknovsko. Starostové si stěžovali, že situaci Romů nikdo neřeší

Ministři vyrazí do Šluknovského výběžku a budou s tamními obcemi řešit problémy vyloučených lokalit. Vláda dnes vyhověla požadavku starostů ze severu Čech, kteří varují před novou vlnou násilných rasistických protestů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Petr Nečas navštívil 19. září Šluknovský výběžek

Předseda vlády Petr Nečas navštívil 19. září Šluknovský výběžek | Zdroj: ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD na jejich výzvu reagoval. „Tři ministři by v krátkém čase Šluknovský výběžek měli navštívit. Vládu by potom měli informovat o situaci, jaká tam je,“ dodal premiér.

Na Šluknovsko zřejmě už v pondělí pojedou ministři práce, vnitra a pro lidská práva.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané cestě ministrů do Šluknovského výběžku mluvila redaktorka Věra Masopustová

Podle starostů v obcích i dále funguje "nesmyslný systém příplatků a doplatků na bydlení, který vede k ohromnému odčerpávání veřejných peněz do kapes spekulantů a ponouká také k vykupování nemovitostí a vytváření ghett s problémovými skupinami lidí".

Protiromské nepokoje Šluknovským výběžkem otřásaly v roce 2011. Starostové tehdy sepsali požadavky, které by mohly situaci v regionu zlepšit.

Požadovali například omezení hazardu a výkupu kovů, zavedení rejstříku přestupků nebo navýšení počtu policistů. K tomu nakonec došlo, policie v Ústeckém kraji zřídila speciální pořádkovou jednotku.

Demonstrace Ve Varnsdorfu | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Ministerstvo práce v dubnu informovalo, že připravilo novelu, kterou chce problematiku ubytoven řešit.

Doplatek na bydlení pro lidi v tísni by měl být od ledna v ubytovnách nižší než v bytech a ubytovací zařízení by navíc od příštího roku měla splňovat standardy kvality.

Po osmi letech chce také zopakovat výzkum o takzvaných vyloučených lokalitách. Podle výsledků z roku 2006 bylo v Česku přes 300 chudinských domů a čtvrtí, žilo v nich kolem 80 tisíc lidí, a to převážně Romů. Podle odhadů expertů a zjištění z terénu v posledních letech problematických lokalit přibylo.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme