V úterý opět zahrozí bouřky, provázet je mohou i kroupy

Celou Českou republiku zasáhnou v úterý silné bouřky, které mohou provázet kroupy a nárazy větru. Výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí dnes vydal Český hydrometeorologický ústav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřka s blesky.

Bouřka s blesky. | Zdroj: ČTK

Výstraha ČHMÚ platí pro kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký, Ústecký a Prahu od 10. do 23. hodiny, ve zbytku republiky začíná její platnost úterním polednem.

„Můžou se místy vyskytovat bouřky, které mohou být ojediněle intenzivní, doprovázené přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů. Popřípadě se můžou vyskytnout i kroupy nebo silné nárazy větru,“ popisuje meteorolog Pavel Borovička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké bude počasí v nadcházejících dnech, upřesnil meteorolog Pavel Borovička

Silnější bouřky se ale mohou místy objevit už během dnešního podvečera, a to zejména v horských oblastech na Moravě, ve Slezsku a na jihozápadě Čech. Na východě pak bude bouřková činnost pokračovat i během středy.

Meteorologové upozorňují, že v oblastech zasažených přívalovým deštěm mohou krátkodobě prudce stoupnout hladiny menších toků. Dosáhnout by mohly prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity.

Hladiny menších řek by se mohly zvednout například v horských oblastech na severu Čech, kde je půda po předcházejících srážkách poměrně nasycená. K lokálnímu zatopení by mohlo dojít také v městské zástavbě, kde se voda nemá kam vsakovat.

„Bouřky nás určitě budou doprovázet i ve středu. Ve čtvrtek by se měl na většině území vyskytovat déšť nebo přeháňky. Během dne bude od severu docházet k ustávání srážek a ubývání oblačnosti,“ dodává meteorolog Borovička.

Ve čtvrtek se počasí bude vylepšovat, ale přinese chladnější teploty. Ve druhé polovině týdne by se měly teploty pohybovat do 20 stupňů Celsia.

Martin Hromádka, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme