Smlouvy s firmou Haguess připravoval diletant, vypověděl auditor v kauze Opencard

Sněmovní vyšetřovací komise ke kauze Opencard vyslechla další svědky. Vedle bývalého náměstka pražského primátora za ODS Rudolfa Blažka předvolala i dva auditory, kteří provedli hloubkovou prověrku projektu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Zdroj: ČTK

Komise vyslýchala všechny tři svědky téměř čtyři hodiny. Nejdéle mluvil Rudolf Blažek, například o tom, proč nechal zadat forenzní audit na projekt, který garantoval.

„Závislost města na firmě Haguess byla asi hlavní důvod, proč jsem požádal o forenzní audit, a po dvou letech marného vyjednávání o změně způsobu fungování mezi městem a dodavatelem jsem to bral jako v podstatě poslední možnost, jak vytvořit intenzivní tlak, aniž by to způsobilo finanční škody městu při vyjednávání nových smluv či sankcí, které by hrozily ze strany dodavatele, či zastavení celého projektu,“ vypověděl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další výpovědi svědků před sněmovní vyšetřovací komisí v kauze Opencard sledovala Věra Masopustová

Blažkova výpověď udivila poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, který v začátku kauzu Opencard jako policista několik měsíců vyšetřoval. „To musí vědět on, proč tenkrát nespolupracoval a dnes uvádí některé zajímavé informace,“ uvedl Ondráček.

Autoři hloubkové prověrky mluvili před komisí o nekompetentnosti, nestandardních i protizákonných postupech. Například podle Valdemara Linka z firmy Nexia AP, která před pěti lety audit zpracovala, musel smlouvy Prahy s firmou Haguess připravovat diletant.

Právě výpověď auditorů může vyšetřování komise podle jejího předsedy Bronislava Schwarze z klubu hnutí ANO posunout dál. „Myslím si, že i výpověď pana radního doktora Blažka byla velice zajímavá. Opět se ‚pochlapil‘ a řekl od srdce, co asi říct chtěl. Sice s odstupem času, ale řekl, takže si myslím, že výsledky vyšetřovací komise Opencard někam postupem času povedou a směr je už ukazován,“ prohlásil.

Sněmovní komise ke kauze Opencard svou práci nekončí. K výslechu se chystá pozvat další svědky. Nezjišťuje, kdo při projektu konkrétně pochybil, má zjistit, jestli byl standardní postup jeho vyšetřování.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme