Benešovská nemocnice se může pochlubit špičkově vybavenými laboratořemi

Nemocnice v Benešově má špičkově vybavené laboratoře. Teď dokonce získala akreditaci na vzdělávání pracovníků v laboratorních metodách a v přípravě léčivých přípravků. Tuto akreditaci má jenom šest zdravotnických zařízení v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici | Foto: Filip Jandourek

Laboratoře poskytují služby i lidem, kteří si například chtějí nechat udělat rozbor krve, ale nechce se jim k lékaři.

Stačí přijít do laboratoře, říct svůj požadavek a nechat si nabrat krev nebo moč. Laboratoří je v benešovské nemocnici hned několik.

„Komplement laboratoří se skládá z laboratoře klinické biochemie, klinické mikrobiologie, hematologie, patologie a nukleární medicíny.“

„Poskytujeme služby v rámci regionu Benešovska, ale i obyvatelům Příbramska, Sedlčanska, Říčanska a dalších přilehlých okresů,“ říká manažerka benešovské nemocnice a vrchní laborantka Hana Ptáčková.

Elektronická databáze výsledků

Laboratoře mají také rozsáhlou elektronickou databázi. Uchovávají všechny výsledky různých odběrů nebo třeba rentgenů a sonografických vyšetření, a to jak z nemocnice, tak od všech lékařů, kteří do laboratoře odběry pošlou.

Může ji využít přímo pacient, který si tak porovná výsledky předchozích odběrů s těmi novými. Díky databázi mohou lékaři v nemocnici ihned zjistit, jakou má pacient krev, jestli má problémy se srážlivostí nebo na co se léčí.

Tyto ušetřené minuty mohou být rozhodující například v případech, ve kterých se jedná o těžce zraněné pacienty po autonehodě.

„Ať se ten pacient dostane na chirurgii, na internu nebo kamkoli, tak se lékař může podívat do počítače a seznámí se s předchozími výsledky, ať je to laboratoř hematologická, biochemická, nukleární medicíny, mikrobiologická, s výsledky předchozích rentgenů.“

„Všechno toto je tady k dispozici na několik kliknutí do počítače,“ potvrzuje primář transfuzního oddělení Vladimír Bouček.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme