Podle výzkumu trápí 40 procent fotbalistů deprese. Číslo je vyšší, varuje Šmicer

Život fotbalisty není jen o přepychu a radovánkách. Peníze neřeší všechny problémy a ne každý fotbalista se v nich topí. Fotbalisté velmi často trpí depresemi, po skončení kariéry jde až o 40 procent z nich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Šmicer se vrací do fotbalové Slavie jako asistent trenéra

Vladimír Šmicer se vrací do fotbalové Slavie jako asistent trenéra | Zdroj: ČTK

„Myslím, že číslo je ještě malé, protože řada hráčů o tom nemluví. V NBA snad až 70 procent hráčů do pěti let po skončení kariéry zbankrotuje,“ porovnává Vladimír Šmicer, asistent trenéra ve Slavii, ale také čestný předseda České asociace fotbalových hráčů.

„Problém je obrovský a týká se všech profesionálních sportů, nejen fotbalistů. Je to nové téma a kdyby o něm všichni hráči otevřeně mluvili, bylo by číslo ještě vyšší,“ reaguje Šmicer na výsledky lékařské studie pro Mezinárodní hráčskou asociaci, podle které zažije depresivní stavy nebo úzkosti víc než čtvrtina fotbalistů a po skončení kariéry šplhá toto číslo až ke 40 procentům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech fotbalistů mluvil s Vladimírem Šmicrem reportér ČRo Jan Kaliba

V českém prostředí jsou deprese fotbalistů tabu, ale jsou i některé známé případy: Fotbalového trenéra Evžena Hadamczika dohnaly deprese k sebevraždě, naštěstí ne tak tragické následky měly vcelku nedávno třeba pro bývalého reprezentačního útočníka Martina Fenina.

Deprese jako psychická nemoc může propuknout z mnoha důvodů, u fotbalistů bývají častou příčinou třeba obavy a nejistota z dalšího uplatnění při vážnějším zranění nebo po konci kariéry.

V Německu po sebevraždě depresí sužovaného brankáře Roberta Enkeho zavedli nonstop telefonní linku pro hráče, kteří na sobě cítí příznaky této nemoci, a Enkeho nadace šíří povědomí o duševních onemocněních.

Kariéru fotbalového génia zničil alkohol, nyní o něm vychází kniha

Číst článek

V Česku podobně organizovaný servis nebo osvěta zatím nefungují. Profesionální fotbalista není obskakovaným milionářem, co má na starosti jen kopání do míče a úpravu svého účesu.

„Život fotbalisty je práce jako každá jiná. Někdy se vám daří, někdy ne. Když mi to šlo a měl jsem formu, byl jsem šťastný, ale taky byly momenty, kdy jsem byl zraněný nebo jsem nehrál dobře a byl jsem pod tlakem. Když vám fanoušci nadávají, tak člověku moc dobře není,“ vzpomíná Šmicer na svou kariéru.

„Je jedno, jestli fotbal děláte za milion, za deset tisíc nebo za korunu. To jsou věci, které pro to, jak se cítíte, nejsou tak rozhodující,“ připomíná Vladimír Šmicer, který všechny nástrahy fotbalové kariéry i jejího konce úspěšně zvládl.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme