Šumavské obce podají žalobu na ministerstvo životního prostředí, nelíbí se jim plán péče

Šumavské obce podají žalobu na ministerstvo životního prostředí. Shodly se na tom včera na sněmu Svazu obcí Národního parku Šumava v Modravě. Předmětem sporu je nový plán péče, který určuje, jak v následujích letech pečovat o šumavské lesy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šumavské lesy

šumavské lesy | Foto: Jan Rosenauer

Plán péče je nejdůležitější dokument, který určí pravidla hry v Národním parku Šumava na příští tři roky.

Starostům šumavských obcí se nelíbí, že ministerstvo jimi odsouhlasený dokument následně ještě změnilo. Pod jeho současnou podobu by se prý nikdy nepodepsaly.

„Šumavský region bude připravovat dvě žaloby. Jednu v rovině správní a po předchozích konzultacích, které musíme provést s odborníky na ústavní právo, budeme podávat i ústavní žalobu,“ vysvětluje předseda svazu a starosta Modravy Antonín Schubert.

Na podání žaloby se jednomyslně shodlo všech jednadvacet starostů šumavských obcí sdružených ve svazu. Záměr teď v každé z nich ještě musejí odsouhlasit jednotlivá zastupitelstva.

„Vedení svazu obcí NP Šumava připraví žalobu a předloží ji každé členské obci. A bude na každé té obci, zda se k žalobě přihlásí,“ popisuje postup Antonín Schubert.

Ve většině obcí to ale bude prý formalita, protože zastupitelé mají obdobné názory.

Národní Park Šumava | Foto: ČTK

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme