V Havlíčkově Brodě budou moci lidé poznávat dobu baroka

Vernisáž dnes v Havlíčkově Brodě zahájí výstavu s názvem Baroko na Havlíčkobrodsku. Historikové ji připravovali čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava Baroko na Havlíčkobrodsku.  Portrét Barbory Kobzinové, zakladatelky místního gymnázia

Výstava Baroko na Havlíčkobrodsku. Portrét Barbory Kobzinové, zakladatelky místního gymnázia | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Galerii výtvarného umění a vedlejší Muzeum Vysočiny zaplnily obrazy, plastiky, plány a cechovní památky vysoké historické a umělecké hodnoty. Celkem na návštěvníky čeká 150 exponátů.

„Archiválie, kresby, obrazy a další věci, které se vztahují k jednotlivým šlechtickým dvorcům, panstvím. A co se týče přímo města Havlíčkův Brod, tak je to osobnost Jana Františka Beckovského,“ přibližuje výstavu ředitelka galerie Hana Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výstavě Baroko na Havlíčkobrodsku natáčela redaktorka Hana Mikulincová

Rodák z Německého Brodu Jan František Beckovský, vlastenec, spisovatel a autor nejstaršího zobrazení města, shlíží z plátna obrazu. Další část místnosti patří místnímu gymnáziu.

„Péčí o vzdělání byli pověřeni augustiniáni bosáci, po zrušení řádu Josefem II. premonstráti z Želiva. V budově kláštera fungovalo gymnázium až do konce 19. století, kdy byla vystavěna nová budova,“ říká dále ředitelka galerie.

V patře pak zájemci budou moci nahlédnout do soukromí někdejších jednotlivých panství.

Veřejnost může unikátní výstavu Baroko na Havlíčkobrodsku navštívit od zítřka až do 7. září.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme