Klíšťata jsou přemnožená. Už čtyři lidé se letos nakazili klíšťovou encefalitidou

Odborníci varují před klíšťaty, jejich aktivita stoupla kvůli teplému počasí na nejvyšší, desátý stupeň. Navíc jsou letos kvůli mírné zimě přemnožená. Hygienici už hlásí první případy onemocnění klíšťovou encefalitidou. Polovina z nich je z jižních Čech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíšťata (ilustrační foto)

Klíšťata (ilustrační foto) | Foto: škudci.com

„Měl jsem horečku, byl jsem hodně unavený, chtělo se mi spát. Postupem času jsem padal na pravou stranu, nedošel jsem si ani na toaletu,“ popisuje typické příznaky klíšťové encefalitidy Vlastimil Koudelka z Českých Budějovic.

Nemoc dostal před sedmi lety a dodnes má zdravotní problémy. Se stejným onemocněním u nás v loňském roce bojovalo osm set lidí. Letos k nim už přibyli další čtyři.

Největším ohniskem klíšťové encefalitidy v České republice jsou jižní Čechy. Pětina z celkového počtu pacientů s tímto onemocněním pochází právě odtud.

„Je to z toho důvodu, že tu jsou vhodné podmínky pro vývoj klíšťat a pro přenos onemocnění. Máme tu hodně vodních ploch – rybníků, řek. To jsou všechno vhodné podmínky pro to, aby tu docházelo k vývoji klíšťat. Ti pak mají šanci infikovat člověka, který je konečným článkem přenosu onemocnění,“ vysvětluje epidemioložka.

Jak se chránit před klíšťaty:
Riziková místa – zejména listnaté a smíšené porosty
Období rizika – nejvíce od března do poloviny listopadu
Odstranění klíštěte – místo přisátí dezinfikovat, pomocí navlhčené žínky klíštětem viklat
Likvidace klíštěte – zabalit do papíru a na nehořlavém podkladu zapálit
Při problémech po odstranění klíštěte – vyhledat lékaře

Stupeň aktivity klíšťat je v současnosti na nejvyšším bodě. Problémům s parazity ale můžeme podle Jitky Luňáčkové předejít:

„Záleží, jestli se člověk chrání, nebo ne. Jestli na své zdraví myslí. Mnohdy lidé nejsou očkovaní, nejsou chráněni, neobléknou se tak, aby nemohlo dojít k přisátí klíštěte, nebo se nechrání repelenty. Riziko onemocnění je pak vyšší.“

Je velmi pravděpodobné, že pacientů s klíšťovou encefalitidou bude letos mnohem více než v letech minulých. Klíšťata se totiž díky mírné zimě přemnožila.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme