Šest z deseti tuzemských Bezpečných škol je v Kroměříži

Světová zdravotnická organizace udělila kroměřížské Základní škole Oskol certifikát Bezpečná škola. Stala se tak desátou v republice, přitom šest z nich najdeme právě v Kroměříži. Bezpečná škola je zaměřená na prevenci úrazů, které jsou nejčastější příčinou dětských úmrtí. O certifikát může škola požádat teprve po čtyřech letech práce a plnění projektů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základní škola v Hořovicích, do které se po prázdninách znovu vrátily děti

Základní škola v Hořovicích, do které se po prázdninách znovu vrátily děti | Foto: Petr Kološ

Marta Bajerové právě učí v kroměřížské škole Oskol sedmou třídu. Se žáky si povídá o tom, jaká nebezpečí je třeba eliminovat v domácnosti. Už dříve připravila pro čtyři skupiny žáků projekt na téma bezpečnost a zima.

„Soustředili jsme se na omrzliny. Děti povídaly o první pomoci. Druhá skupinka si připravila téma bezpečně na lyžích a snowboardu, třetí si připravila bruslení a čtvrtá skupinka povídala o nebezpečnosti zábavní pyrotechniky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O projekt Bezpečná škola se v Kroměříži zajímal Pavel Sedláček

Bezpečnostní rizika doma, ve škole, venku, v zimě, v létě, na sportovištích. O tom všem tvoří starší žáci projekty a pak se o znalosti dělí s mladšími spolužáky. To je základní podmínka úspěšné certifikace na Bezpečnou školu.

„Učili jsme je bezpečnost třeba kolem svátků a oslav a třeba bezpečnost v zimě a tak,“ říká sedmačka Iva. Nasbírané vědomosti předala i čtvrťákovi Danielovi.

„Nás učili, že když jezdíme na kole, tak musí mít vybavení. Třeba lékárnička je nezbytná, ale nemusí být, ale hlavní je helma a osvětlení, když jezdíte kolem večera.“

Ve světě je sto padesát Bezpečných škol a téměř všem se daří o desítky procent snižovat počet dětských úrazů i jejich závažnost. Kroměřížský Oskol je certifikovaný teprve pár dnů, předcházela tomu ale čtyřletá soustavná práce, připomíná zástupkyně ředitele Jarmila Frecerová:

„Program Bezpečná škola jsme začlenili na druhém stupni do předmětů. V šestém ročníku je to výchova k občanství, v sedmém ročníku výchova ke zdraví, v osmém ročníku výtvarná výchova a v posledním devátém ročníku je to předmět člověk a svět práce.“

Za poslední čtyři roky se zásady bezpečnosti dostaly mezi všechny děti školy a v tom spočívá obtížnost získání certifikátu.

Nestačí jednorázový projekt, systém se navíc musí udržovat i v dalších letech, říká Jarmila Číhalová, která se před asi čtrnácti lety nejvíce zasadila o to, aby kroměřížské školy vzaly projekt vážně a certifikace se stala jejich cílem.

„Výsledky jsou bezesporu významné. Každý zachráněný život, nebo každé dítě, které ochráníme před úrazem, za to stojí.“

První Bezpečnou školu na světě certifikovali v roce 2004 ve Švédsku, ovšem hned druhou se o rok později stala kroměřížská škola Zachar. Na světě je celkem 150 Bezpečných škol, z toho téměř třetina na Tchaj-wanu.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme