Na chmelnicích končí jarní práce. Zájem o český chmel je letos rekordní

Na chmelnicích končí jarní práce. Brigádníci teď dokončují takzvané zavádění chmele na Rakovnicku a Lounsku. Na ostatních místech mají už proces, při kterém se rostliny zavěšují na vodící dráty, hotový. Zemědělci letos poprvé po deseti letech osázeli větší plochy chmelnic. O český chmel je totiž doma i v zahraničí rekordní zájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakovnická chmelnice nabízí zážitkovou turistiku

Rakovnická chmelnice nabízí zážitkovou turistiku | Foto: Kateřina Bášová

„Dají se na tom vydělat peníze. Poprvé se mi tady líbilo, tak jsme tu znova,“ říká Andrej, jeden ze zhruba tří desítek studentů střední školy ze slovenské Myjavy, kteří přijeli na týden zavádět chmel do Ročova na Lounsku.

Studenti vstávají ráno v šest, nasnídají se ještě na statku, a pak jsou až do večera na chmelnici. Volný čas na návštěvu například nedalekých Loun vůbec nemají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na chmelnici do Ročova na Lounsku se vypravil reportér Jan Beneš

„Toho času je málo. Než se umyjeme, tak je to tak na chvíli si sednout a jít zase spát,“ potvrzuje Andrej.

Jak vysvětluje profesor myjavské střední školy Ján Hudák, práci na českých chmelnicích slovenským školám zprostředkovávají pracovní agentury.

„Tyto chmelové práce trvají devět dní. Žáci vykonávají práci v rámci odborných praxí, mají tam určité normy, které by měli splnit. Samozřejmě za tuto práci jsou potom adekvátně zaplacení, mzdu jim platí zprostředkovatelská organizace.“

České školy na týdenní brigády na chmel nejezdí, pořádají jen dobrovolné víkendové brigády. Pěstitelé chmele se tak musí spoléhat na brigádníky z úřadů práce, častěji ale ze zahraničí. Například z Polska nebo Ukrajiny, nejvíc ale ze Slovenska.

„Jsme s nimi velice spokojeni. Slovenské školy jsou tady na celý týden a jejich děti si chtějí víc vydělat,“ konstatuje ředitel statku v Ročově na Lounsku Josef Fritz.

Po letech propadu chmelaři investují do nových ploch

Pro pěstitele chmele je letošní sezóna zlomová, po deseti letech, kdy chmelnice spíš rušili, jich letos osázeli o desítky hektarů víc.

„Ve srovnání s loňským rokem už se nám podařilo zastavit ten propad, který byl řádově deset let, a zhruba o 150 hektarů se zvýšila plocha chmelnic. Což je po těch letech změna k dobrému,“ potvrzuje s uspokojením ředitel Chmelařského institutu v Žatci Jiří Kořen.

Po několika letech totiž stoupl zájem o český chmel nejen mezi českými odběrateli, ale hlavně v zahraničí.

„Takhle dobrý stav ve vztahu nabídka - poptávka dlouho nepamatuji. Chmelaři můžou dneska nasmlouvávat ceny až do roku 2021. Prakticky nejsme schopni zajistit potřebné množství chmele, proto se teď do obnovy tolik investuje,“ dodává Jiří Kořen.

Chmelaři tak mají obavy z toho, aby léto nebylo příliš suché a chladné.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme